Policijska uprava /PU/ Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv sedamdesetogodišnjeg lica čiji su inicijali R.H. zbog sumnje da je od aprila 1992. do marta 1993. godine, kao predsjednik opštine Konjic, počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

cjb trebinje

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Rusmiru Hadžihuseinoviću koji je, obavljajući funkciju predsjednika opštine Konjic, naređivao, znao ili morao da zna, a ništa nije učinio da bi spriječio ubistvo 179 lica srpske nacionalnosti, masovna silovanja i progone na području ove opštine.

Hadžihuseinović, ljekar po struci, osumnjičen je da je znao za mučenje, zlostavljanje i sakaćenje civila srpske nacionalnosti, a ništa nije preduzimao da bi to spriječio, kao i za osnivanje tri logora za lica protivpravno uhapšena, kroz koje je prošlo najmanje 2.000 zatvorenika srpske nacionalnosti.

U saopštenju PU Trebinje potvrđeno je da postoji sumnja da je R.H. počinio ratne zločine protiv civila i protiv čovječnosti.

"Prijavljeni je u svojstvu predsjednika opštine Konjic kršio pravila Međunarodnog humanitarsnog prava, prvenstveno odredbi Ženevske konvencije za vrijeme oružanog sukoba u BiH, na području opštine Konjic, od aprila 1992. do marta 1993. godine", navedeno je u saopštenju.

PU Trebinje je Tužilaštvu BiH u prvoj polovini godine dostavila šest izvještaja za počinjenih 11 krivičnih djela protiv devet lica na području opština Mostar, Konjic i Livno.