Pčelari upozoravaju – Zbog loše medonosne sezone slijedi nestašica pravog meda

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 25. 07. 2017. - 15:21h

Predstavnici Saveza udruženja pčelara Republike Srpske zatražili su od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steva Mirjanića da se podsticaji pčelarima ove godine, zbog loše sezone, isplate u periodu septembar-oktobar kako bi mogli da kupe prihranu za pčele i obezbijede im hranu za zimu.

med trebinja pcele

Predsjednik Saveza Radivoje Maksimović je izrazio bojazan da pčelari u nedostatku novca neće moći da obezbijede dovoljne količine hrane i da mogu pretrpjeti veće gubitke nego prošle godine.

„Ministar nam je rekao da je spreman da pomogne i obećao da će sagledati sve mogućnosti u vezi sa isplatom sredstava“, rekao je Srni Maksimović.

Zbog loše medonosne godine posebno na području Hercegovine, Maksimović upozorava da će doći do nestašice pravog meda, a do povećanja količine lažnog patvorenog meda, kojeg već niz godina ima ne samo na pijačnim tezgama već i u prodajnim objektima.

„Proizvođači takvog meda koriste situaciju kada nemamo dovoljno kvalitetnog meda na tržištu. Ovih dana smo sa veterinarskom inpekcijom pokrenuli aktivnosti na suzbijanju prodaje takvog meda. Zamolili smo i pčelare koje primijete med sumnjivog porijekla da se obrate lokalnim udruženjima, veterinaskim i opštinskim inspekcijama“, kaže Maksimović.

On je napomenuo da su iz nadležnog ministarstva dobili obećanje da će sa veterinarskim inpektorom i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske pokrenuti aktivnosti na subijanju pojave patvorenog meda.

Loša medonosna godina dovela je i do povećanja cijene meda, tako da se kilogram prodaje od 15 do 20 KM, u zavisnosti od vrste meda i područja.

Maksimović napominje da je najgora situacija, čak katastrofalna na području Gacka, Bileće, Berkovića i Nevesinja i u dijelu Trebinja, gdje su prinosi minimalni ili ih nije bilo, jer su izostale sve glavne paše i livadske i u planinskim područjima.

„Prinosi su dosta bolji na mikrolokalitetima, onosno na područjima Trebinja koja graniče sa Hrvatskom-Bobovištu, Ivanici, dijelu Popovog polja“, kaže Maksimović.

On dodaje da je na području Romanije situacija bolja nego prethodne godine, dok je u Semberiji izostalo lučenje nektara glavne livadske biljke bagrema.

Maksimović dodaje da je i u potkozarskoj regiji situacija bila nešto bolja i da je bilo lučenja nektara bagrema, lipe, kestena, ali da su prinosi ipak minimalni.

On navodi da je slična situacija i na području Banjaluke i dobojske regije.

„Da bi spasili svoje zajednice pčelari će biti primorani da tokom ovog perioda prihranjuju svoje zajednice“, kaže Maksimović.

TAGOVI:

Komentari

Nema nestašice,
Meda neće faliti dok je ovih alhemičara sa pijace, ali i ostalih „medara“.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja