Počinje izgradnja višemilionskog sistema za navodnjavanje u Trebinju

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 24. 07. 2017. - 14:09h

U Trebinju je danas potpisan Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje na ovom području vrijedan 5.831.043 KM između predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i izvođača radova.

Sistem navodnjavanja

Projekat sa 85 odsto finansira Vlada Republike Srpske, sredstvima Svjetske banke, a sa 15 odsto grad Trebinje, što je oko 850.000 KM.

Radove će izvoditi konzorcijum firmi „Buk promet“ Bijeljina i „Herc gradnja“ Bileća.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić rekao je da potpisivanje ugovora o izgradnji 860 hektara sistema za navodnjavanje predstavlja kontinuitet nastojanja Vlade da bude nastavljena izgradnja irigacionih sistema u Srpskoj.

On je naveo da će realizacija projekta trajati oko 365 dana, te istakao da ne treba prestajati sa gradnjom sistema za navodnjavanjem u Trebinju dok svaki hektar ne bude imao vodu.

„U prvoj fazi biće izgrađeni centralni cjevovodi dužine oko 10 kilometara, dvije crpne pumpe, dva rezervoara“, pojasnio je Mirjanić, dodajući da je potrebno riješiti i način održavanja sistema za navodnjavanje i njegovog upravljanja, ne samo u Trebinju, već u cijeloj Republici Srpskoj.

On je rekao da je potpuno siguran da će izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju za sobom povući i ostale određene aktivnosti kada je riječ o zemljištu, te naveo da na području Trebinja ima oko 3.800 hektara državnog zemljišta, da je 947 hektara već dato pod koncesiju, a 2.200 hektara treba identifikovati, inventarisati i napraviti program njegovog uređenja.

„To će zajedno raditi Ministarstvo, grad Trebinje, Geodetska uprava i Pravobranilaštvo“, rekao je Mirjanić, ističući da je pripremni posao već počeo.

On je naveo da se u Srpskoj trenutno intenzivno radi na izgradnji oko 4.700 hektara površina pod sistemom za navodnjavanje, napominjući da je oko 1.000 hektara završeno, oko 1.700 hektara je u toku, a pripreme se vrše na 2.200 hektara.

„Imamo u opciji da završimo oko 4.700 hektara najkasnije do kraja sljedeće godine, i tu se ulaže oko 36 miliona KM“, rekao je Mirjanić.

On je naglasio da Republika Srpska, osim što ulaže u irigacione sisteme, znatna sredstva izdvaja u uređenje hidromelioracinih sistema, i u posljednje tri godine za te svrhe i uređenje ostalih dobara iz oblasti vodoprivrede angažovano je oko 180 miliona KM, i ugovoreno 100 miliona radova.

„Sada ćemo sve hidromelioracione sisteme dovesti u funkciju i tako zaštititi imovinu Republike Srpske“, rekao je Mirjanić, koji je posjetio i novovotvorenu „Hercegovačku kuću“, kao i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je u drugoj fazi planirana izgradnja sekundarne mreže za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, kao i postavljanje instalacija prema zubačkom platou sa pumpnim sistema i dovođenja vode u sela Turmenti, Orašje, Konjsko, Radešići, Bogojević selo i Ubla.

Prema njegovim riječima, već sljedeće sedmice su planirane aktivnosti na ovom projektu, i uz pomoć Vlade Srpske, nadležnog ministarstva, „Hidroelektrana na Trebišnjici“, kao i sredstvima grada Trebinja, biti završen ovaj sistem u cijelosti i time omogućen kvalitetniji razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju.

„Trebinje će uputiti inicijativu nadležnom ministarstvu da Hercegovina dobije mašinu koja bi mogla da privede namjeni one površine koje sada nisu u namjeni. Procjenjuje se da ih ima nekoliko hiljada hektara, a mogle bi da budu davane u zakup ili pod koncesiju“, najavio je Petrović.

On je naglasio da Trebinje ima potencijal za razvoj poljoprivrede koji treba iskoristiti da bi taj grad postao centar regije u ovoj privrednoj grani, koji će uvezati i druge hercegovačke opštine, da bi taj dio Republike Srpske zajednički nastupao na tržištu.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u resornom ministarstvu Stefan Mitrović rekao je da će se sutra početi sa procedurom nabavke usluga izgradnje sličnog sistema u LJubinju, koji će obuhvatiti površinu od 250 hektara i imaće jednu pumpnu stanicu, rezervoar zapremine veće od 200.000 metara kubnih i mrežu preko 13 kilometara.

Izvođači radova obećali su da će projekat realizovati uspješno, u predviđenom roku i profesionalno, napominjući da će radovi početi za mjesec dana, a završeni do polovine idućeg ljeta.

TAGOVI:

Komentari

Au,ovaj sto je jednom nogom pod zemljom nesto zna.Idi čovječe u penziju,pusti mlađe da rade.I oni bolje znaju PD tebe.Rizno te vidjeti tu.yvaljda si do sad mogao da se nakopeljas para.

Odgovori

Lijepo čuti a kada bude realizovano i pohvaliti.

Odgovori

Ma on ne zna gdje je danas bio.,a ne da projektuje.

Odgovori

Svaka čast, ovo trebinjskiki poljoprivrednici čekaju već trideset godina, samo naprijed

Odgovori

Mediji su objavili da je gospodin Draskovic u Grad Sunca dosad ulozio 25 miliona maraka. I mislim da nema covjeka koji nije odusevljen kako je to impozantno urađeno.Naš HET svake godine od proizvodnje struje zaradi oko 30 miliona KM. Znaci da svake godine moze da uradi neki projekat kao onaj sto je uradio gospodin Draskovic I da jos ostane 5 miliona. I doticni sa ovog sastanka vec DESET godina vedre I oblace u HET. Mozete misliti sta su sve mogli za taj period da urade za grad, a nisu. I sad kao sve cvjeta u gradu otkad su zaposjeli gradske fotelje. Pa nismo ni mi kokoske, valjda pamtimo malo duze od njih.

Odgovori

200.000 kubika???
To je rezervoar dimenzija 100 x 100 metara i dubine 20 metara. Da nema viška nula.

Odgovori

Davno je Miljanić trebao biti u penziji,senilan je

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja