Hebron je grad u južnoj Judeji, 30 kilometara udaljen od Jerusalima. Njegovo ime dolazi od hebrejskog izraza za grad. Na arapskom znači „Ibrahim prijatelj“, što simbolizuje da je, prema islamskom učenju, Alah (Bog) odabrao Ibrahima (Avrama) za svog prijatelja.

hebron

Poznat je po svojoj vinovoj lozi, grnčarskim i staklarskim radnjama.

Grad Hebron karakterišu uske, granajuće ulice, kamene kuće s ravnim krovom i stari bazari.

Hebron je stari i novozavjetni grad. Za hrišćane je veoma značajan jer se smatra da su praotac Adam i pramajka Eva u Hebronu nastali i živeli.

Evo šta o tome kažu Svete knjige.

"Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svom obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svih životinja što se miču po zemlji. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zverinja što se miče po zemlji." (1. Mojsijeva 1:26-28)

adam i eva Adam i Eva - dio freske u manastiru Visoki Dečani

"I reče Gospod Bog: nije dobro da je čovjek sam: da mu načinim druga prema njemu. Jer Gospod Bog stvori od zemlje sve zvjeri poljske sve ptice nebeske [...], ali se ne nađe Adamu drug prema njemu. I Gospod pusti tvrd san na Adama, te zaspa; pa mu uze jedno rebro, i mjesto popuni mesom. I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koji uze Adamu, i dovede je k Adamu. A Adam reče: sada eto kost od mojih kosti, i tijelo od mojega tijela. Neka joj bude ime čovječica, jer je uzeta od čovjeka. Zato će ostaviti čovjek oca svojega i mater svoju, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo." (1. Mojsijeva 2:18-24)

isus hristos adam i eva

Kaže se da je Adam nastao od crvene zemlje, a u Hebronu je crvena zemlja u izobilju. Iznad grada se nalazi pećina Adama i Eve u kojoj su po legendi živjeli Adam i Eva.

Smatra se da su Adam i Eva nastali 3.761 godine prije Hrista.

adam i eva slika

U Hebronu su se desila još tri značajna događaja: Avram je ispunio zavjet dat Bogu, ustanovio je obrezanje, rodio se dugoočekivani sin Sarin i Gospod se javio u vidu tri anđela.

U Hebronu je Avram vidio izbavljenje jevrejskog naroda i povratak iz Egipta.