Primarna zdravstvena zaštita u Trebinju se ni nakon sedam mjeseci stroge ekonomske štednje i neprodužavanja ugovora o radu za 14 radnika nije izvukla iz velike krize, pa je menadžment Doma zdravlja odlučio da je bolje uzeti kredit, nego doći u situaciju da račun ustanove blokira Poreska uprava.

dom zdravlja trebinje

Novim kreditom rukovodstvo "Doma zdravlja" pokušava da ne završi na "crnoj listi" Poreske uprave, gdje bi mu bio blokiran račun zbog eventualnih neredovnim izmirivanja tekućih poreza i doprinosa.

Zato se, saznaje TrebinjeLive.info, menadžment ove ustanove odlučio da podigne dugoročni kredit od 600.000 KM, koji će, između ostalog, biti korišćen i za redovno izmirivanje tekućih poreza i doprinosa, koje je Vlada RS svojim zaključkom naložila svim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Da je kredit jedino rješenje priznaju i u menadžentu Doma zdravlja, doduše šturo.

"Navedeni iznos kreditnog zaduženja koristili bismo kao trajna obrtna sredstva, pri čemu bi se jedan dio iskoristio za uplatu doprinosa, tekuće obaveze, kao i održavanje pozitivnog trenda uplate poreza i doprinosa na plate radnika, što uspijevamo od januara 2017. godine do danas", pojasnila je v.d. direktora ove ustanove dr Branka Drašković.

U Domu zdravlja, po preuzimanju dužnosti Branke Drašković, radilo je 157 radnika, dok je danas u ovoj ustanovi zaposleno njih 143.

I pored smanjenja broja radnika, te stroge štednje i obezbjeđivanja redovnog izmirivanja obaveza za poreze i doprinose u 2017. godini, ovu ustanovu i dalje opterećuje nevjerovatnih 2.060.408 KM dospjelih obaveza iz ranijih godina koje nisu izmirene.

Iako smo od direktora Branke Drašković tražili da nam dostavi i informaciju o ukupnom dugu ove zdravstvene ustanove, na ovo pitanje od nje nismo dobili odgovor.

Međutim, nezvanično saznajemo da je nagomilani dug Dom zdravlja premašio nevjerovatnih 7,5 miliona KM. Ovakvom dugu, između ostalog, najviše je doprinijelo prekomjerno, često predizborno zapošljavanje u ranijim godinama.