Načelnik Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarko Laketa rekao je da su zahvaljujući profesionalnom radu pripadnika ove uprave i sprovednim aktivnostima u prethodnom periodu svaki dan sve bolji rezultati i da je smanjen broj krivičnih djela i visok stepen otkrivenosti počinilaca.

cjb trebinje izvjestaj polugodisnji rad

Govoreći na konferenciji za novinare o rezulatima u prethodnih šest mjeseci, Laketa je istakao da su odlični rezultati postignuti i kada je riječ o stanju bezbjednosti, javnom redu i miru i stanju kriminaliteta, te rješavanju više krivičnih djela iz prethodnog perioda.

Laketa je ukazao i da je Policijska uprava svojim povećanim prisustvom na terenu smanjila broj saobraćajnih prekršaja, te da je u prvom polugodištu smrtno stradalo jedno lice, dok je u istom periodu prošle godine poginulo šest lica.

"Ukupno 40 odsto manje je lica koja su dobila povrede u nezgodama, dok je za 50 odsto smanjen broj krivičnih djela ugrožavanja saobraćaja", rekao je Laketa, ističući da je na licu mjesta zatečeno 29 izvršilaca, što je za 15 više u odnosu na isti period prošle godine.

Laketa je napomenuo da je brzim reagovanjem policije otkrivena krađa zlatnog lančića vrijednosti oko 2.000 KM iz svlačionice stadiona "Aleksandar Masleša", dodajući da je riječ o maloljetniku koji je lančić dao drugom licu koje ga je prodalo u jednoj zlatari u Crnoj Gori.

O bezbjednosti saobraćaja govorio je načelnik Sektora policije Siniša Laketa, koji je istakao da su iz saobraćaja isključena 474 vozača, i to 287 zbog vožnje pod uticajem alkohola, 21 zbog uzicaja opijata, te 158 zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom.

On je pozvao sve vlasnike ugostiteljskih objekata da se pridržavaju Zakona o javnom redu i miru.

"Moramo očuvati povoljno stanje bezbjednosti kako ne bi imali negativnih posljedica po lica i imovinu", rekao je Laketa i istakao da će policija i ubuduće raditi profesionalno, planski i u kontinuitetu.

On je najavio da će i u narednom periodu akcenat biti na kontroli alkoholisanosti stanja vozača, zamora vozača i i tehničke ispravnosti vozila.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Bojan Dabić podsjetio je da je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu 90 odsto, napominjući da nisu evidentirana krivična djela razbojništva.

On je rekao da je Tužilaštvu BiH u prvih šest mjeseci podneseno šest izvještaja protiv devet lica za počinjenih 12 djela ratnog zločina i to šest krivičnih djela ratnog zločina protiv čovječnosti i šest protiv civilnog stanovništava, počinjenih na području opština Mostar, Konjic i Livno tokom 1992. godine.