Zbog izrazito sušnog ljeta, u Hercegovini nestašice vode i restrikcije u pojedinim opštinama.

Voda

U Nevesinju i Gacku višedecenijski problem sa manjkom vode ove godine je eskalirao.

Višednevne restrikcije u prigradskim naseljima i selima su već na snazi, dok potrošači u višim gradskim zonama i bez obustava, tokom dana nemaju vodu.

Kako se ne očekuju uskoro značajnije padavine, nadležni najavljuju rigoroznije prekide u vodosnabdijevanju.

Na restrikcije su navikli i na suve slavine, ali ovo ljeto je gore od prethodnih, tvrde Nevesinjci.

Potrošači u seoskom području vodu nemaju tri puta sedmično po 15 sati, ali ni to nije dovoljno da se uspostavi normalno vodosnabdijevanje. Trpe i potrošači u višim gradskim zonama.

Spas za Nevesinjce u ljetnim mjesecima su izvori, na kojima se snabdijevaju pitkom vodom, jer u ispravnost one u slavinama, koju plaćaju, sumnjaju.

Zbog restrikcija, objašnjavaju nadležni u Vodovodu, dolazi do povećane mutnoće, dok bakteriološka ispravnost vode, tvrde, nije sporna.

Male količine u akumulaciji Alagovac, neracionalna potrošnja i nelegalni priključci, kažu, dodatno usložnjavaju i ovako komplikovanu situaciju. Najavljuju i rigoroznije prekide u vodosnabdijevanju.

"Uvodićemo nove režime, pojedina naselja ćemo isključiti potpuno sa mreže, ako gubici budu veći od planiranih. Plan je devet sati dnevno vode za prigradska naselja, a grad je prioritet i mora imati vodu", kaže Slaviša Soknić, direktor JP Vodovod Nevesinje.