Požar na poluostrvu Luštica u Crnoj Gori i dalje je pravi probleme vatrogascima. Kako je Televiziji Vijesti saopšteno iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a, veoma je kritično na tom području i ako vetar nastavi da duva sadašnjim tempom vatra će ubrzo doći do kuća.

pozari crna gora

Veliki požar koji je u ponedjeljak izbio na poluostrvu Luštica i dalje pravi probleme vatrogascima. Crna Gora je juče zatražila međunarodnu pomoć, pa u MUP-u očekuju da će ona stići tokom dana.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je lokalitete ugrožene požarima u primorskom regionu i ocijenio da je situacija ozbiljna, da je stoga zatražena međunarodna pomoć, ali da nema razloga za dramatizaciju, strah i paniku.

- Mi smo zatražili pomoć od Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske komisije, gdje su 34 zemlje. Već se naš zahtjev razmatra u Briselu i postoji mogućnost da nam danas bude upućena pomoć avionima - rekao je Nuhodžić.

\" rel=\"nofollow\">Zobacz na Youtube</a></center>","url":"
,"height":"315","width":"560","html":"<iframe width=\"560\" height=\"315\" src=\"//www.youtube.com/embed/ayOufANvJE4\" frameborder=\"0\" allowfullscreen></iframe>","image_url":"http://i1.ytimg.com/vi/ayOufANvJE4/mqdefault.jpg","youtube_id":"ayOufANvJE4","ust_plugin":"PostYoutube"}}" data-run-module-isrun="1">
NATO nudi pomoć
NATO i saveznici pomoći će Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera.

Iz ovog saveza kažu da su crnogorske vlasti juče uputile zahtjev za pomoć NATO, tražeći od Alijanse i saveznika jedan avion, kanader, u znak podrške nastojanjima Crne Gore da se izbore sa požarima koji bukte u toj zemlji.

 - To su učinili kroz Evroatlantski centar za odgovor na vanredne situacije (EADRCC). Zahtjev je odmah dostavljen nacionalnim centrima NATO saveznika i svim partnerskim zemljama koje posjeduje ovakav tip aviona. Čim se utvrdi koja zemlja može da pomogne, crnogorske vlasti će sa tom državom odmah dovršiti potrebne procedure za primanje tražene pomoći - rekao je NATO zvaničnik.
Evakuisani majka i četvoromjesečna beba

pozari crna gora

Prethodnog dana bilo je jako teško vatrogascima i mještanima Crnogorskog primorja. Sa poluostrva, iz naselja Ponte Veslo je evakuisano 40 ljudi, među njima i majka i četvoromjesečna beba iz Srbije.

Situacija je, po riječima svjedoka, bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more bježeći od vatre i u vodi čekali pomoć oko sat vremena.

Spasilačke ekipe čamcima su prebacivale ugrožene u Dom zdravlja u Herceg-Novom. Prema nezvaničnim informacijama, nema povrijeđenih.