Šetalište od mosta Iva Andrića do mosta Branilaca Trebinja je u potpunosti devastirano - polomljeni su pločnici, javna rasvjeta i kante za smeće, a nadležni poručuju da više ne mogu da nadomjeste novca koliko vandali mogu da naprave štete.

setaliste trebinje

Na ovom šetalištu uz desnu obalu rijeke Trebišnjice radi svega pet-šest sijalica javne rasvjete, a kante za smeće koje su bile postavljene na ovom lokalitetu završile su u Trebišnjici, dok su zbog čestih legalnih i nelegalnih prekopavanja pločnici na više mjesta polomljeni ili ih uopšte nema.

U nadležnom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove navode da još uvijek nisu nabavili materijal za javnu rasvjetu, te da će čim ga nabave riješiti i ovaj problem.

setaliste trebinje

"U narednom periodu planirana je i sanacija i nivelisanje oštećenih pločnika", navode u Odjeljenju.

Trebinjci koje smo danas zatekli na ovom šetalištu kažu da je tužno i žalosno što je "grupica lokalnih mangupa" jača od cijelog sistema i što već godinama unazad lome sve što im se nađe pod nogama.

"Mi smo, svaki dan nas ubjeđuju, turistički grad. Ma nema ni 't' od turističkog. Pa kad bi se ovo desilo u Dubrovniku skočili bi svi živi i 'mrtvi'. Ali nema naš narod kulturu življenja, a ovdje su i roditelji i cijelo društvo zakazali. Sve se izgubilo u ovom vremenu interneta i brzog života", navodi jedan stariji Trebinjac.

Problem je i što su sa bandera javne rasvjete pokradeni zaštitni poklopci, zbog čega postoji opravdana bojazan za sve šetače, posebno za naše najmlađe sugrađane.

setaliste trebinje

Sve nedozvoljene radnje, govore nam stanovnici okolnih kuća i zgrada, dešavaju se u noćnim satima, jer policija u ovo vrijeme rijetko kad zalazi.

"Naiđu, udare nogom u banderu, zatim skinu rasvjetnu kuglu i bace je u Trebišnjicu. Vjerujte, to, ponekad, bude zastrašujuće", kaže nam stanovnik koji živi neposredno uz ovo šetalište.

Ništa bolja situacija nije ni na području od sportskih terena Dejana Bodiroge do mosta Braniocima Trebinja - pored bazena u Bregovima.

setaliste trebinje

I na ovom dijelu šetališta je polomljena rasvjeta, pa se noću ne preporučuje šetnja, jer, kako nam je slikovito rekao jedan šetač "ima svakakvih pojava".

Građani savjetuju da je, pored redovnog održavanja, neophodno pronaći i počinioce, jer samo uz velike kazne po njihovom džepu postoji mogućnost da se spriječe ovakve i slične vandalske akcije po centru grada.

setaliste trebinje setaliste trebinje setaliste trebinje