Trebinje je dobilo još jednog međunarodnog sudiju u košarci. Dragan Porobić, poslije Dragana Kralja, dobio je FIBA licencu i od naredne sezone dijeliće pravdu na međunarodnim košarkaškim terenima.

dragan porobic fiba

U Zagrebu je prošle sedmice boravio na seminaru u organizaciji FIBA za nove međunarodne sudije, gdje su bile sudije iz cijele Evrope. Imali su edukaciju, razna predavanja, zadužili su opremu i sada čekaju oktobar i delegiranje na utakmice.

Dragan navodi da je ovo za njega veliki događaj, te da će mu biti drago što će dijeliti pravdu na utakmicama koje imaju međunarodni karakter.

"Za 11 godina bio sam na preko 30 edukativnih seminara u zemlji i inostranstvu, tu sam sticao velika iskustva od vrhunskih predavača koje sam kasnije prenosio na utakmice", dodaje on, ističući da je za održavanje visokog stepena suđenja potrebna svakodnvna edukacija, čitanje pravila igre, gledanje video klipova, analiza utakmica, fizička priprema.

Kao i kod većine košarkaških sudija, sličan je i njegov put. Do 18. godine igrao je košarku u KK "Leotar" i prošao sve mlađe kategorije.

Imao je peh - doživio je tešku povredu, prelom noge, i tada je odlučio da prestane trenirati košarku i počeo je da suditi, ostajući tako u sportu koji voli.

"Za košarkaškog sudiju položio sam 2006. godine i tada sam počeo suditi utakmice mlađih kategorija i utakmice druge lige RS. Za Republičkog sudiju polažio sam 2008., a u narednoj sezoni počeo sam da sudim Prvu ligu RS", podsjeća Dragan.

Za Saveznog košarkaškog sudiju položio je 2010. godine na utakmicama lige RS i to je ujedno najveće zvanje koje jedan sudija može steći u BIH.

dragan porobic fiba

U sezoni 2011/2012. počeo je da sudi prvenstvo BiH.

"Na području odakle smo mi, pa i na cijelom Balkanu nije lako suditi. Publika je edukovana, zna košarku, kada na sve to nadovežete temperament naših ljudi stvara se veliki pritisak", iskreno priča Dragan.

Najznačajnja utakmica koju je do sada sudio je svakako finalna utakmica prvenstva BiH između KK "Igokea" i KK "Kakanj", ovogodišnje finale Kupa RS između KK "Mladost" i KK "Svislaon Leotar", te utakmica između Španije i BiH, BiH i Crne Gora i Crne Gore i Švajcarske.