Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed rekao je da je u proteklih pet dana opožareno 20 odsto teritorije opštine Ljubinje, a zbog neadekvatne i vrlo loše opremljenosti ovdašnjih vatrogasaca pretrpljene su velike štete.

pozar ljubinje

Nakon što je danas obišao rejon Pustipusi, gdje je najteža sutuacija, Međed je rekao da je prioritetno da se ovoj opštini obezbijede osnovna sredstva za gašenje požara - naprtnjače i manja vozila koja bi mogla da djeluju na nepristupačnim terenima.

"Na prijedlog Vlade Republike Srpske danas sam u Ljubinju da bi zajedno sa predstavnicima lokalne vlasti i vatrogascima sagledao pravo stanje na terenu. Ne mogu da shvatim da je vatrogasna jedinica toliko neopremljena i da nemaju osnovno sredstvo za gašenje - naprtnjače", rekao je Međed nakon sastanka sa načelnikom opštine Darkom Krunićem.

On je ukazao da je požar velikih razmjera došao iz Federacije BiH i da je poznato da su dva lica na tom području zapalila vatru, ističući da se hitno moraju rješavati takve stvari.

"Informisaću Vladu Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova o ovom slučaju. Neophodno je da se lica koja izazivaju požare što hitnije sankcionišu, što se do sada nije dešavalo", rekao je Međed.

S obzirom da Hercegovina svake godine od požara pretrpi štete velikih razmjera, Međed kao jedno od rješenja vidi i stacioniranje helikoptera na ovim područjima, za šta, kako je rekao, još nisu stečeni uslovi.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske krajem prošle godine donijela odluku o formiranju posebnog sektora za zaštitu od požara.

"Od naših profesionalnih vatrogasaca formiraćemo jedinicu koja bi u svakom trenutku bila spremna da dođe u pomoć u područja gdje je potreba, a jedan dio tehnike i opreme će biti smješten u bilećkoj kasarni kako bi mogli brzo da reagujemo", rekao je Međed.

Načelnik opštine Ljubinje Darko Krunić kaže da se u Hercegovini ovaj problem mora sistemski rješavati.

Ističući da je jedno od rješenja helikopter koji bi se tokom ljeta nalazio u Hercegovini, Krunić je apelovao za pomoć u opremi vatrogasnoj jedinici ove opštine.

On je podsjetio da su im prethodnih dana u pomoć pristigle kolege iz susjednih opština, te da su dobili pomoć i od drugih gradova u opremi.

Krunić kaže da bi posljedice požara bile mnogo manje da su sve to imali prije njegovog izbijanja.

"Uvijek smo apelovali i upozoravali na lošu opremu i zatekao nas je požar totalno neopremljene", kaže Krunić i dodaje da su im najpotrebniji naprtnjače, odijela, uniforme i jedno terensko vozilo koje ima rezervoar sa vodom i pumpe visokog pritiska, koje može da priđe nepristupačnim terenima.

On je ukazao na veoma tešku situaciju nakon požara, ističući da je vatra opustošila područja gdje se ljudi bave stočarstvom.

Teren je obišao i brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik komandanta Operativne komande Oružanih snaga BiH za operacije, koji je istakao da se na požarištu u Ljubinju nalaze Oružane snage sa helikopterskim i pješadijskim jedinicama.

On je naveo da je jedan od zadataka Oružanih snaga BiH da pomognu građanima u slučju elementarnih nepogoda i nesreća, te da se njihovo angažovanje vrši u skladu sa odlukom Predsjedništva BiH.

Ahmić kaže da će helikopter biti na terenu dok je procjena da je to potrebno.

Situacija na požarištima u LJubinju je znatno bolja i stabilnija u odnosu na prethodne dane. Vatra gori samo na području Pustipusima, gdje je helikopter gasio vatru u prijepodnevnim časovima, ali je zbog viske temperature obustavljeno nadlijetanje do večernjih časova.