Dodik, Đokić – Srpska sa Kinezima gradi novu termoelektranu u Gacku

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 18. 07. 2017. - 13:17h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić dogovorili su danas sa predstavnicima kineske „Poli grupe“ formiranje zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku, koja bi u dogledno vrijeme zamijenila staru termoelektranu.

rite gacko

Dodik je novinarima poslije sastanka u Beogradu rekao da bi vlasnički udio kineskih partnera bio 51, a udio Republike Srpske 49 odsto, te da se očekuje da Vlada Srpske u narednih petnaestak dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se moglo ići dalje u operacionalizaciju ovog dogovora.

On je napomenuo da se već duže vremena vode razgovori o detaljima mogućnosti saradnje sa kineskim partnerima na projektu termoelektrane „Gacko dva“ i oko zajedničkog preduzeća u kome bi kineski partneri bili suvlasnici sa Republikom Srpskom i pripremili sve uslove vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju te termoelektrane.

„Cijenimo da je veoma važno, imajući u vidu postojeće stanje elektrane u Gacku, da se pristupi novoj investiciji, te da je kineski partner veoma kredibilan i da možemo da razgovaramo o detaljima. Ono što smo danas ovdje usaglasili je dio faze koju smo već prošli. Pregovarali smo o različitim modelima prethodnu godinu dana ili nešto manje nakon moje posjete Kini kada smo dogovarali da to činimo“, rekao je Dodik.

On je naveo da su urađene elaboracije na različite modele i da se došlo do zaključka da je najbolji danas dogovoreni model zajedničkog preduzeća u kome će svaka strana obezbijediti novac potreban za izgradnju, kako bi se ubrzale procedure i riješilo pitanje projekta.

Dodik je istakao da je „Poli grupa“ lider u izgradnji energetskog sistema i jedna od najvećih u samoj Kini.

„Ovo je dio razgovora koji smo već imali i cijenim da je to bilo uspješno. Ostaje na Vladi da narednih petnaestak dana donese odluku o osnivanju zajedničkog preduzeća kako bi se stvari mogle kretati dalje u operacionalizaciju ovog dogovora“, rekao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je izgradnja termoelektrane „Gacko dva“ projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, a danas vođeni razgovori možda i najvažniji u svim dosadašnjim razgovorima sa kineskim partnerima u vezi sa ovim projektom.

On je istakao da je izgradnja termoelektrane „Gacko dva“ dio utvrđenih aktivnosti u okviru realizacije Strategije razvoja energetike koja podrazumijeva izgradnju novih energetskih objekata i od izuzetnog je značaja za Republiku Srpsku.

„Ovaj objekat bi bio zamjenski za postojeći objekat koji je u radu od 1983. godine. Takav objekat objektivno ima svoj životni vijek i mi moramo razmišljati da razvijamo i dalje energetski sektor i kapacitete Srpske, posebno u dijelu Hercegovine gdje još imamo dovoljne količine rezervi uglja na bazi kojih bi se mogla izgraditi i koristiti nova termoelektrana“, rekao je Đokić.

On je napomenuo da će se o svim ostalim važnim detaljaima razgovarati u narednim fazama pregovora.

„Jako je važno to što je kineska strana potpuno otvorena i spremna da podrži sve aktivnosti Republike Srpske, a i mi njihove koje će nas dovesti do potpune realizacije ovog projekta“, naveo je Đokić.

On je napomenuo da je u planu da termoelektrana „Gacko“ vremenom prestane sa radom, a da proizvodnju električne energije preuzme termoelektrana „Gacko dva“, ali da u ovom trenutku ne može da kaže kada će se to dogoditi.

„U svakom slučaju, to je u planu. Da nije bilo svega što se desilo u BiH, mi bi vjerovatno do sada imali izgrađene zamjenske objekte i u Gacku u i u Ugljeviku“, rekao je Đokić novinarima nakon sastanka, koji je održan u beogradskom hotelu „Kraun plaza“

Komentari

Bliže se izbori.Dodo kriminalac mlati Svadta.

Odgovori

Lupeži.

Odgovori

Bravo predesdniće, promjenila sam stranku, nisam više sa izdajnicima i zelenima.Shvatila sam da sam u zabludi, živeo Milorad Dodik vođa svih patriota zapadno od Drine.

Odgovori

Živeo predsednik RS, dušmanima i izdajnicima želim da se vrate u okrilje SPC i poštenog naroda koji voli našu domovinu Republiku Sepsku.

Odgovori

Ddo , tako mlada a već podmladak izdajnika. Mala, mala.

Odgovori

U Srpskom narodu je lopov manja mana o izdajnika, Od Kosova i Brankoviča do Bosića i Borenovića, neprekidan nit. Karađorđe je malo uzimao od naroda pa mu je oprošteno, ali Brankoviću nikad.

Odgovori

Sačekajte Braćo da izdajnici pogledaju BN dnevnik i FTV., da čuju malo pametnih od Mehtića ša če da komentarišu.

Odgovori

Kakve bolesne komentere saljete znate li vi ko je izdajnik ko je izdo kad se krvarilo stvaralo R S realnost je da je Dodo IZDO KAD SE GINULO A SAD OVI IZ SZP TAKO NARODE NEMOJ TE SE ZALUDIVATI SVE SU TO LICNI INTERESI I VLAST PO GVAKU CIJENU AKO TREBA I VJERU PROMJENIT ZA VLAST I MOC.

Odgovori

Zar Mehtić nije izdajnik) Za šaku vlasti pravi budalu od Srba,Kad vidim njega znam zašto su se neki turčili.

Odgovori

Mene je sramota što sam Srpkinja kad vidi Mehtića.

Odgovori

Ko je taj „Mehtic“ sto ga uporno spominjete?

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja