Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/ iz Trebinja pokrenuo je peticiju za zaštitu Orjena i  formiranje nacionalnog parka ovog planinskog masiva.

etno-ekoloski festival ubla trebinje 2017 (1)

Pojašnjavajući ovu inicijativu, predsjednik CORIE Aleksandar Vukanović je kazao da je Orjen izrazito bogat i nedovoljno istražen u pogledu biljnog i životinjskog svijeta, te da bi njegovo proglašenje za nacionalni park dosta olakšalo realizaciju zamišljenih aktivnosti.

"Iz tog razloga želja nam je da spriječimo izgradnju vikend naselja i sličnih objekata, te da ovaj prostor na adekvatan način zaštitimo", napomenuo je Vukanović.

Peticiju je svojim potpisom podržao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je istakao da će grad Trebinje podržati ovu inicijativu, jer je ovo područje specifično po svojoj prirodnoj ljepoti, pa se ne smije dozvoliti da preraste u bilo kakav oblik modernog urbanizma.

On je rekao da će peticija biti predata nadležnim u Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

peticija za nacionalni park orjen

"Time ćemo trajno zaštiti Orjen i omogućiti dodatni turistički razvoj ovog kraja", naglasio je Petrović, dodajući da se nada da će ovu peticiju podržati većina građana Trebinja.

Peticiju je do sada potpisalo nekoliko stotina Trebinjaca.