Nedostaje li konobara i kuvara u Trebinju? Odgovor je potvrdan iako ih je, sa tim stručnim zvanjima, veći broj na birou za zapošljavanje.

konobari kuvari trebinje

Do zaposlenja ne mogu svi, jer selekciju vrše poslodavci, koji traže konobare i kuvare sa iskustvom. Tražeći rješenje, makar i kao pomoćni i sezonski radnici, brojni zanat peku ili do povremene zarade stižu na primorju.

Risto Gudelj, do glavnog konobara, stigao je poslije 11 godina rada - od Trebinja do primorja i nazad. Nije školovani ugostitelj, ali, tvrdi, da mladi, uz upornost, korektnu komunikaciju, poznavanje jezika i disciplinu mogu solidno zaraditi.

- Završio sam ekonomsku školu i nije bilo posla u struci - dodao je Gudelj.

Iako joj je tek dvadeset, Milica Skulić, preuzela je smjenu glavnog kuvara u restoranu. Spoznala je razliku između naučenog i zahtijeva poslodavca i gosta.

- Dvoumila sam se. Mislila sam da nikada neke stvari neću savladati, ali vremenom sve to nadolazi - istakla je Sekulićeva.

- Sve zavisi od njegove volje, od ambicija, ako hoće da uči i da radi - tvrdi vlasnica ugostiteljskog objekta Tanja Šakotić.

Ipak, pitanje ponude i potražnje, ili bolje rečeno – zarada, na kraju je odnos poslodavac-radnik, u kome svako ima svoj interes.

Šezdeset konobara i sto deset kuvara, uglavnom bez iskustva, u Trebinju je na spisku nezaposlenih.

- Problem je u sistemu školovanja, zato što ova djeca pohađaju školu u učionicama, uđu u alakard restoran i vlasnici ih ne smiju pustiti u rejone - smatra vlasnik ugostiteljskog objekta Jugoslav Deretić.

Pojedinci, u traženju bolje zarade, odbijaju ponude.

- Neće omladina da radi, nisam ni ja počeo da radim za neku veliku platu. Počeo sa sa malom i stigao sam tu gdje sam - naglasio je konobar Đorđe Sekulić.

- Ima dosta naših lica, koja ovdje ne traže aktivno posao, jer zarađuju dobro preko granice ili su našli posao u svom zanimanju - izjavila je rukovodilac biroa za zapošljavanje Trebinje Mirjana Sekulić.

Neki od njih, sa iskustvom ili bez , vratiće se u svoju sredinu. Tim prije, tvrde ugostitelji, što je sa svakom novom sezonom, potrebno i više radnika.