Gužve na graničnim prelazima prema moru i višečasovna čekanja osjetili su i trebinjski prodavci na pijacama, kojima je ovog ljeta sve manje kupaca iz Dubrovnika.

trebinje grad

Stalne mušterije zbog kilometarskih kolona na graničnom prelazu Brgatovih vrelih julskih dana sve manje dolaze u Trebinje, gdje je nezaobilazna bila pijaca.

- Opao je broj kupaca iz Dubrovnika. Moj stalni mušterija iz susjedstva mi je još u junu rekao da ne može čekati na granici skoro dva sata da bi došao na pijacu.  Naši proizvodi im se sviđaju i cijene su im prihvatljive, ali odustaju zbog čekanja na granici - rekla je „EuroBlicu“ jedna od prodavaca na trebinjskoj pijaci.

U turističkoj sezoni, kada je najviše posla, prebukirani granični prelazi prema dubrovačkom i crnogorskom primorju dodatno znoje i trebinjske taksiste.

- Turu prema crnogorskom primorju i nazad vozio sam čak 11 sati, a od toga najviše stajao na granici - kaže jedan od trebinjskih taksista.

Na graničnom prelazu Brgat prema Dubrovniku vikendom se čeka i po četiri sata, a ovog ljeta su evidentirane i gužve na do ove sezone manje popularnom graničnom prelazu u Čepikućama, gdje se kroz Popovo polje stiže do Slanog, najbliže morske destinacije.

- Prvi put sam krenuo ovim putem, jer su mi u Trebinju rekli da su tamo manje gužve. Vozač koji je bio ispred mene u koloni na granici rekao mi je da je njegovo auto dvjestoto u koloni, a moje 201. Okrenuo sam se i nazad – priča Banjalučanin koji je rashlađenje od visokih temperatura pronašao na obalama Trebišnjice.

Gužve na granici su najveće vikendom, kada automobili spoje granične prelaze BiH i Hrvatske i Crne Gore, prema Herceg-Novom i Dubrovniku.

Manje gužve su na graničnom prelazu Klobuk i Ilino Brdo u CrnogGori, kuda se iz Trebinja do Risna stiže za otprilike sat vremena.

Auto moto savez Crne Gore je obavijestio vozače da se zbog rekonstrukcije magistralnog puta IlinoBrdo –Vilusi u CrnojGori saobraćaj do 1. avgusta odvija samo jednom kolovoznom trakom.

Na dijelu deonice uz granični prelaz je sklonjen asfalt pa su prašina i makadam neizbježni.