Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, pišu "Nezavisne".

tuzilastvo bih

Kako se navodi u saopšenju Tužilaštva, optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH, Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv:

1. Karan Siniše, rođen 1962. godine u Belom Manastiru

2. Reljić Dragoljuba, rođenog 1979. godine u Tuzli

3. Zmijanjac Gorana, rođenog 1955. godine u Srpcu

4. Petković Milana, rođenog 1984. godine u Banja Luci.

"Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske,  kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske", stoji u saopštenju Tužilaštva.

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

"Optuženi se terete da su počinili krivičnoo djelo neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH", stoji u saopštenju.

U istom predmetu, donesene su i dvije  Naredbe o obustavi istrage.

Naredba o obustavi istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala,  Zdenke Gojkovića i  Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, kao i Naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mirka Šarovića minstra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara,  Željke Cvijanović premijera RS i  Milorada Dodika, predsjednika RS, za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.