Hrabri mladić Marko Spaić (21), koji od rođenja boluje od hemofilije, ponovo je svoje suvenire iznio u Dučićevu ulicu u Trebinju, a na uređenom drvenom štandu turistima nudi sitne uspomene sa juga Hercegovine.

marko spaic stand trebinje

Od borbe sa bolešću, Marku je teža bila borba za lijek, koji košta hiljadu evra. Pošto nikada nije imao dovoljno novca počeo je rjeđe koristiti terapiju, pa mora na operaciju koljena koja košta i do stotinu hiljada evra.

Njegova porodica i on nadu nikada nisu gubili, a Marko je čim je postao punoljetan odlučio da izađe iz četiri zida i ponešto i sam zaradi.

Već treće ljeto sa štakama u rukama prodaje suvenire pod trebinjskim platanima. Na njegovom štandu punom sitnih motiva Hercegovine, nigde nema obilježja da novac skuplja za liječenje.

"Zaradi se ponešto. Ovog ljeta sam počeo tek 2. jula, ali primjećujem da je prodaja opala", kaže ovaj optimistični mladić.

Svi koji dođu u Trebinje mogu ga naći uz trebinjsku pijacu svakog dana od 9 ujutru do večernjih sati.

Najveći broj suvenira je sam izradio od drveta, kamena, pijeska, a poneki su mu poklonili i prijatelji koji se bave sličnim poslom. Izrada i prodaja suvenira nije jedino njegovo zanimanje.

Sa prijateljem Nebojšom Muratovićem snima i video klipove.

Marko i Nebojša, koji radi u radnji preko puta Markovog štanda, zabavne skečeve počeli su snimati prošle godine, ispod trebinjskih platana, kako bi prekratili vrela ljetna popodneva u centru grada i vrlo brzo postali lokalna atrakcija.

Nove video klipove najavili su ovih dana.

"Počeli smo jedno poslijepodne iz dosade. Prvo smo prepričavali viceve i to snimali. Napravili smo svoju fejsbuk stranicu „Spaja i Mure“, vidjeli da ljudi gledaju, a onda ih počeli postavljati i na „jutjub“, zatim smo odlučili da snimamo klipove vezane za hercegovačku svakodnevicu. Zadovoljni smo brojem pregleda", kaže Marko.

Svaki novi video snimak na njihovoj stranici skupi i po pet hiljada pregleda, a ima i onih sa 20 hiljada pregleda pratilaca društvenih mreža.

Marko, koji stalno traži izlaz iz svakodnevnih problema, svjestan je da nema dovoljno novca za operaciju koljena, ali je zadovoljan što je ojačao mišić i što može da hoda samo sa jednom štakom.

"Za operaciju koljena u Sloveniji, gdje je prvobitno trebala da bude obavljena, treba preko stotinu hiljada evra, a ja imam možda petinu novca. Raspitivao sam se i u Beogradu, a najjeftnije je u bolnicama u RS, pošto bi mi Fond zdravstva nešto refundirao, ako ljekari pristanu", objašnjava Marko.

Želi normalan život

Marko Spaić prizaje da želi da živi kao svaki noramalan mladić, da ima djevojku i da u nijednom trenutku se ne predaje bolesti koja ga prati od rođenja.

"Ni u jednom trenutku se ne predajem, znam da imam tešku bolest. Probleme rješavam radom i smijehom", poručuje ovaj mladić.