Pomenom u crkvi Svetog kneza Lazara, polaganjem cvijeća, svečanim postrojavanjem boraca i defileom ulicama grada, danas je u Trebinju priređen centralni događaj povodom 25 godina od osnivanja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/.

dan trebinjske brigade 2017

U svečanom stroju, koji su formirali nekadašnji pripadnici Trebinjske brigade u kasarni "Vojvoda Luka Vukalović", bilo je više stotina Trebinjaca, koji su i ovoga puta ponovili da je najveća čast bila braniti otadžbinu i stvarati temelje Republici Srpskoj.

Rame uz rame sa borcima, stajale su i porodice njihovih poginulih saboraca koji su svojom krvlju zalili temelje najmlađe srpske države, obavezujući tako pokoljenja da se svetinja za koju su položili život mora čuvati i da se ne smije dozvoliti njeno bilo kakvo ugrožavanje.

dan trebinjske brigade 2017

Tokom defilea, položeno je cvijeće na spomenik Braniocima Trebinja, te odata pošta poginulim borcima u spomen sobi u bivšoj kasarni.

Iza boraca Trebinjske brigade, koja je djelovala u okviru Hercegovačkog korpusa, nalazi se 1.676 časnih ratnih dana, tokom kojih je izvršen veliki broj teških i nadasve složenih borbenih zadataka, gdje su uglavnom vođene borbe u neravnomjernom odnosu snaga.

Pozdravljajući okupljene borce, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić je kazao da je divan osjećaj kada na jednom mjestu vidi bivše saborce, koji su u najvažnijim vremenima stali na branik otadžbine.

dan trebinjske brigade 2017

"Lijepo je kada je ponovna mobilizacija, koja je ovoga puta u cilju obilježavanja Dana trebinjske brigade - vrlo uspješna i kada se odazvao veliki broj boraca, kao i prije 25 godina kada su štitili svoj narod i teritoriju", rekao je Savčić.

On je rekao da je došao u Trebinje da oda poštu poginulim saborcima i da oda priznanje borcima Trebinjske brigade i Hercegovačkog korpusa koji su dali nemjerljiv korpus u stvaranju Republike Srpske.

"Tu sam došao i da istaknem i koje su naše obaveze, jer, iako je rat završen, borba za Republiku Srpsku i dalje traje", napomenuo je Savčić.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da su hrabri trebinjski borci prije četvrt vijeka krenuli da životima brane ljudsku slobodu i dostojanstvo od teškog doba u kome se ginulo za obraz, čast i budućnost našeg grada i Hercegovine.

"Borci ove brigade , pune četiri godine, dijelili su dobro i zlo, uvijek u pokretu između života i smrti. Branili su i odbranili najdužu liniju fronta, a bili su uvijek i na raspolaganju susjednim jedinicama Hercegovačkog korpusa. Izvodili su i borbena dejstva širom Republike Srpske, pomažući i lijući krv tamo gdje je bilo najteže", rekao je Petrović.

On je kazao da će imena poginulih boraca zauvijek ostati upisana u oltaru slobode - da budu vječni putokaz i svijetao primjer pokoljenjima koja dolaze - kako se ljubi sloboda i svoja rodna gruda.

Petrović je napomenuo da se na današnji dan ne obilježavaju ni junaštvo i slava oružja, već sloboda kao osnova svega, a prvenstveno života i opstanka na ovim prostorima.

dan trebinjske brigade 2017

"Oružje je davno zaćutalo, mnogi računi su svedeni, pa iako potpunog pomirenja nema, živimo u miru, otvorenog srca, spremni za svaku vrstu saradnje sa našim dojučerašnjim protivnicima", nagalasio je Petrović.

On je dodao da se samo u miru mogu stvoriti uslovi da se u što većem obimu olakša život svim boračkim kategorijama, pogotovo onim porodicama koje su u ratu izgubile očeve, braću i sinove.

"Mi u Trebinju moramo ovu priču da privodimo kraju. Spremni smo da rješavamo probleme ove populacije, prvenstveno zapošljavanje mladih iz porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih i umrlih boraca", rekao je Petrović, podsjećajući da je juče objavljen javni poziv poslodavcima da zaposle 60 pripadnika boračkih kategorija, koje će pomoći Grad Trebinje kroz Fond solidarnosti.

Petrović je rekao da je sa komandantima  i komandirima Trebinjske brigade  donio zaključak da Boračka organizacija dobije izdvojeni status  na nivou Republike Srpske, čime bi boračke kategorije imale posebno i trajno važno mjesto u društveno-političkom životu naše Republike.

Predsjednik skupštine Gradske boračke organizacije Pero Mišeljić, uručio je zahvalnice gradu Trebinju, generalima Ratku Mladiću i Radovanu Grubaču, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj /EZHiP/, te posthumno generalu Bogdanu Kovaču.

Posebno emotivan trenutak bio je onda kada je Mišeljić saopštio da će zahvalnicu dobiti i vrhovni komandant VRS, nakon čega su prisutni borci počeli da skandiraju "Ratko, Ratko".

Mišeljić je podsjetio i na ratni put Trebinjske brigade, ističući njen odbrambeni karakter i hrabrost svih njenih pripadnika.

dan trebinjske brigade 2017

„Za ostvarene rezultate, iskazanu hrabrost i požrtvovanje grupa i pojedinaca, brigada je pohvaljena od strane komandanta glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića, a zatim i odlikovana medaljom ‘Petra Mrkonjića’ od predsjednika dr Radovana Karadžića“, podsjetio je Pero Mišeljić, predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije.

Borci Trebinjske brigade odoljeli su daleko jačem neprijatelju, koji je na teritoriju tadašnje opštine Trebinje napadao sa 12 brigada, a ne zaboravljaju se i djela tada ogoljene brigade nakon odlaska jedinica Jugoslovenske narodne armije /JNA/, kada trebinjski borci nisu imali municije, pogonskog goriva, starješinskog kadra i adekvatne popune tokom druge polovine 1992. godine.

"Ne mogu se i ne smiju zaboraviti nadljudski napori naših boraca i njihov doprinos  za oslobađanje teritorija drugih opština u zoni odgovornosti našeg korpusa, a pogotovu slamanje neprijateljske ofanzive i odvraćanje njihove agresije na Trebinje i Hercegovinu avgusta 1995. godine", naveo je kroz suze Mišeljić.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je pozdravio porodice poginulih boraca, naročito porodicu prije dva dana sahranjenog pukovnika Radoslava Zupca.

Vladika se posebno osvrnuo na lik i djelo pukovnika Zupca - na njegovo vojničko držanje, dostojanstvo u njegovoj specifičnosti i dobroti, ali isto tako i u njegov bol koji je mogao da se vidi golim okom.

"Zubac je jedan od simbola i ove brigade i Vojske Republike Srpske i svega onoga što nas je snašlo u tom strašnom vremenu. Jedan hrabar i dostojanstven vojnik koji je izgledao kao stotinu puta pregažen, ali nikada pogažen čovjek", rekao je vladika Grigorije, dodajući da je pokojni komandant Trebinjske brigade zasluživao veću pažnju, ali da nije bilo dovoljno snage da mu se pokaže.

dan trebinjske brigade 2017

Takav odnos je, naveo je vladika, i prema generalu Ratku Mladiću, koga je nedavno posjetio tvrdoški iguman otac Savo Mirić.

"Prije nekoliko dana Savo je dobio pismo od Mladića od kojih sam zapamtio rečenicu 'Oče Savo kako stoji naš hrabri narod u Hercegovini?'. Pored svih njegovih muka on najmanje brine o sebi. To je upravo karakteristika srpskog oficira i vojnika. To je razlog zašto mi postojimo", rekao je vladika.

On je istakao da je gladajući u defile, zapazio na licima boraca nešto što je dobro a to je da su odlični radnici, ratari, inženjeri, profesori, časni ljudi koji su jednostavno branili svoju kući, dom i  zemlju.

"Ali sam vidio i da ste nakon svega ponovo spremni da branite ovaj grad i ovu zemlju, a ono što je još moćnije od toga je što vidimo od vaših potomaka da bi i oni branili i ponovo ginuli", kazao je vladika, naglašavajući da se mora učiniti sve da se to ne dogodi, te da je mudrost najvažnija, jer nam hrabrosti ne nedostaje.

U borbama, svoje živote za Republiku Srpsku je dalo 258 najboljih sinova našeg naroda, koji su znali za samo jedan zadatak - da spase svoj narod, njegovu vjeru, kulturu, tradiciju, te da ne dozvole da probuđena avet prošlosti izbriše srpski narod.

dan trebinjske brigade 2017

Kroz Trebinjsku brigadu je za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata prošlo oko 6.000 boraca.

Poslije perioda oktobar 1991. - maj 1992. godine, ratni put Trebinjske brigade dijeli se u tri perioda i to: period vrlo intenzivnih borbenih dejstava od maja do oktobra 1992., period borbenih dejstava slabijeg intenziteta od novembra 1992. do avgusta 1995. i period odsutne odbrane grada Trebinja od avgusta do oktobra 1995. godine.

ZAŠTO SE SLAVI 13. JUL

U ponedjeljak, 13. jula 1992. godine, 4. A brigada ZNG Vojske Hrvatske, krenula je u napad na objekat Vlaštica. I pored toga što su padali kao snoplje od dejstva srpske artiljerije, odlično su napadali po, za njih vrlo nepovoljnom terenu.

Hrabri borci Trećeg bataljona su vrlo uspješno slomili taj napad, i iz tog razloga, poslije rata – 13. jul je poslčije rata proglašen za Dan trebinjske brigade.

USKORO VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE OVDJE!

dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017 dan trebinjske brigade 2017