U Petropavlovom manastiru kod Trebinja, koji danas proslavlja krsnu slavu, njihova preosveštenstva episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije služili su svetu arhijerejsku liturgiju u prisustvu velikog broja vjernika.

petropavlov manastir krsna slava

Episkop Grigorije je poručio da je ovo velika slava za svaki grad, kraj i zemlju, jer su sveti apostoli Petar i Pavle cijelom svijetu objavili istinu o onome što su vidjeli, čuli i doživjeli.

"Vidjeli su samoga Gospoda Isusa Hrista koji je radi nas postao jedan od nas - postao brat naš i prijatelj, pokazao nam se i otkrio kao Bog, kao spasitelj", rekao je vladika Grigorije obraćajući se vjernicima.

On je izrazio zahvalnost što su u Petropavlovom manastiru divne sestre koje se svakog dana mole Bogu za sve ljude koji često nemaju vremena za to i često zaborave Boga.

Vladika Grigorije je naglasio da je zato svaki manastir veliki blagoslov za kraj u kome se nalazi i za narod, kao što i sela oko Petropavlovog manastira nose u sebi duh apostola Petra i Pavla, kao i duh ljubavi, mira i dobrote.

"Zato je sav kraj oko Trebinja nadahnut Bogom, svecima, mučeničkom krvlju, nadahnut i osvećen duhom Božijim", rekao je vladika Grigorije.

Proslavi krsne slave Manastira prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, te predstavnici privrednog i društvenog života grada, a nakon pričešća u porti je priređena trpeza ljubavi.

petropavlov manastir krsna slava

Osim crkve posvećene Svetom Petru, obnovljene 1906. na temeljima mnogo starije bogomolje iz četvrtog vijeka, u okviru manastirskog kompleksa je obnovljena i druga crkva, posvećena Svetom apostolu Pavlu koja datira iz petog vijeka, a još ranije je na tom mjestu bila krstionica.

Za potrebe manastirskog sestrinstva, predvođenog igumanijom Pavlom, sagrađen je i konak.

U blizini manastira nalazi se Pavlova pećina u koju je, prema predanju, dolazio Sveti apostol Pavle, koji je krijući se od rimske vlasti u ovoj pećini pokrštavao narod.

Na službi za Petrovdan tradicionalno se svake godine u ovoj pećini okuplja veliki broj vjernika.