Predstavnici kineske kompanije "Čajna internešnel voter end korporejšn", sa kojom je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić potpisao Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrane /HE/ "Dabar", dostavila je konkretnu ponudu za finansiranje 85 odsto ovog projekta.

sastanak he dabar

Na sastanku sa predstavnicima kineske kompanije Đokić je rekao da će Vlada Republike Srpske razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o okvirnim uslovima, nakon što budu obavljeni detaljni razgovori o ponudi sa predstavnicima preduzeća HE "Dabar", koje je vlasnik koncesije za izgradnju hidroelektrane.

On je naglasio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE "Dabar", u okviru čega su ugovoreni i započeti radovi na izgradnji tunela i drugih objekata.

Đokić je podsjetio da je ovo jedan u nizu velikih energetskih projekata kojim će biti znatno podstaknut razvoj energetskog sektora u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

On je istakao da je veoma značajno da su kineski partneri zainteresovani da učestvuju i u realizaciji drugih energetskih projekata u Srpskoj.

Predstavnici kineske kompanije istakli su da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE "Dabar" i da očekuju uspješnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji ovog projekta.

Oni su upoznali Đokića o mogućnostima kreditiranja projekta od Eksim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita.

HE "Dabar" pripada sistemu hidroelektrana "Gornji horizonti". Instalisana snaga hidroelektrane je 159,15 megavata, a vrijednost investicije iznosi 352 miliona KM.

Kineska kompanija "Čajna internešnel voter end korporejšn" jedna je od vodećih u svijetu u oblasti hidroenergije i do sada je investirala znatan dio kapitala u energetska područja.