Od ratnog komandanta Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske Radoslava Zupca danas su se na komemorativnoj sjednici u sali Skupštine grada oprostili brojni saborci, građani Trebinja, društveno-politički radnici.

komemoracija radoslav zubac (1)

Minutom ćutnje prisutni su odali počast pukovniku Zupcu, koji je u najtežim trenucima sa svojim saborcima branio rodni grad i upisao se u vječnu knjigu naše memorije i našeg narodnog pamćenja.

"Teško je pronaći dostojne riječi, a trebaju nam riječi koje krepe dušu, ali podstiču na razmišljanje o onom što se desilo i onome što predstoji", naglasio je Mišeljić.

Vijest o smrti pukovnika Radoslava Zupca sa velikom je tugom odjeknula širom Republike Srpske, a pogotovo u Trebinju među njegovim sugrađanima, saborcima, borcima...

"Danas ćemo zajedno kao grad i zajednica ne samo da se oprostimo već i da kažemo neke lijepe riječi o našem pukovniku i riječi utjehe supruzi Ivanki, sinu Olegu, kćerki Damjani i njegovoj najbližoj rodbini", rekao Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Pukovnik Zubac bio je neuhvatljiv i čudesan i nije bio od onih ljudi koji sporo uče i teško se prilagođavaju.

Nije bio ni jedan od onih koji rutinski obavljaju posao već od onih koji se potpuno predaju svom poslu, koji se svim svojim bićem rve sa svakim zadatkom ma koliko težak.

"Takvim odnosom i prema svojim zadacima i prema vojnicima i saradnicima Radoslav je sticao ugled i ime", naglasio je Petrović.

Radoslav Zubac je bio jedan od onih preko kojih je oživjela stara srpska, sve ređe pominjana oficirska komanda "Za mnom".

Sve svoje umne i fizičke sposobnosti stavio je na opštu ponudu svom narodu i zato je bolno odjeknula vijest o njegovoj smrti.

"Čestit Trebinjac koji je visoko držao svoju čast i čast svoje profesije profesionalnog vojnika i oficira", rekao je Petrović.

U Kninskom korpusu zatekao ga je rat na prostoru EX-YU i kao elitni oficir JNA on je u građanski rat stupio kao profesionalni vojnik, ali naprije kao patriota, a završio je u Trebinju kao čovjek koji brani svoju kuću, svoju porodicu, komšiju.

Iza imena Radoslava Zubca ostaje u vječnim knjigama zapisano da je od 1991. godine prošao sva ratišta od Knina, preko krvavih višemjesečnih borbi na proboju Koridora i Hercegovine do Kosova i Metohije.

komemoracija radoslav zubac (1)

Ratni i radni kolega, saborac, prijatelj, komšija, Slavko Žarković emotivno je pričao o svom komadantu.

Radoslav je imao bogatu vojničku karijeru. Vrstan oficir počevši od najnižih kao komandira pitomačkog voda Pješadijskog centra rezervnih oficira u Bileći, pa preko komandanta čete, komandanta bataljona, a vrhunac karijere mu je bio komadant Trebinjske brigade.

"Po mom mišljenju on je jedan od najobrazovanijih oficira sa ovih područja u vojničkom smislu", rekao je Žarković.

Bio je čovjek koji je sebe predavao poslu, a tražio red, rad, disciplinu, dok ga je vojska cijenila i slušala.

U Trebinjskoj brigadi bio je komadant III bataljona - jednog od najjačih bataljona ove brigade, da bi u ljeto 1995. godine postavljen na dužnost komadanta brigade.

Pukovnik Zubac biće sahranjen danas na groblju Bare na Ljubomiru, a ispraćaj iz Gradske kapele u Trebinju je u 14.00 časova.

Nekadašnji komandant Trebinjske brigade Vojske RS iznenada je preminuo juče u 61. godini života u rodnom selu Ukšići na Ljubomiru.