Vječna ti slava, komandante – Posljednji pozdrav pukovniku Radoslavu Zupcu

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 11. 07. 2017. - 13:43h

Od ratnog komandanta Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske Radoslava Zupca danas su se na komemorativnoj sjednici u sali Skupštine grada oprostili brojni saborci, građani Trebinja, društveno-politički radnici.

komemoracija radoslav zubac (1)

Minutom ćutnje prisutni su odali počast pukovniku Zupcu, koji je u najtežim trenucima sa svojim saborcima branio rodni grad i upisao se u vječnu knjigu naše memorije i našeg narodnog pamćenja.

„Teško je pronaći dostojne riječi, a trebaju nam riječi koje krepe dušu, ali podstiču na razmišljanje o onom što se desilo i onome što predstoji“, naglasio je Mišeljić.

Vijest o smrti pukovnika Radoslava Zupca sa velikom je tugom odjeknula širom Republike Srpske, a pogotovo u Trebinju među njegovim sugrađanima, saborcima, borcima…

„Danas ćemo zajedno kao grad i zajednica ne samo da se oprostimo već i da kažemo neke lijepe riječi o našem pukovniku i riječi utjehe supruzi Ivanki, sinu Olegu, kćerki Damjani i njegovoj najbližoj rodbini“, rekao Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Pukovnik Zubac bio je neuhvatljiv i čudesan i nije bio od onih ljudi koji sporo uče i teško se prilagođavaju.

Nije bio ni jedan od onih koji rutinski obavljaju posao već od onih koji se potpuno predaju svom poslu, koji se svim svojim bićem rve sa svakim zadatkom ma koliko težak.

„Takvim odnosom i prema svojim zadacima i prema vojnicima i saradnicima Radoslav je sticao ugled i ime“, naglasio je Petrović.

Radoslav Zubac je bio jedan od onih preko kojih je oživjela stara srpska, sve ređe pominjana oficirska komanda „Za mnom“.

Sve svoje umne i fizičke sposobnosti stavio je na opštu ponudu svom narodu i zato je bolno odjeknula vijest o njegovoj smrti.

„Čestit Trebinjac koji je visoko držao svoju čast i čast svoje profesije profesionalnog vojnika i oficira“, rekao je Petrović.

U Kninskom korpusu zatekao ga je rat na prostoru EX-YU i kao elitni oficir JNA on je u građanski rat stupio kao profesionalni vojnik, ali naprije kao patriota, a završio je u Trebinju kao čovjek koji brani svoju kuću, svoju porodicu, komšiju.

Iza imena Radoslava Zubca ostaje u vječnim knjigama zapisano da je od 1991. godine prošao sva ratišta od Knina, preko krvavih višemjesečnih borbi na proboju Koridora i Hercegovine do Kosova i Metohije.

komemoracija radoslav zubac (1)

Ratni i radni kolega, saborac, prijatelj, komšija, Slavko Žarković emotivno je pričao o svom komadantu.

Radoslav je imao bogatu vojničku karijeru. Vrstan oficir počevši od najnižih kao komandira pitomačkog voda Pješadijskog centra rezervnih oficira u Bileći, pa preko komandanta čete, komandanta bataljona, a vrhunac karijere mu je bio komadant Trebinjske brigade.

„Po mom mišljenju on je jedan od najobrazovanijih oficira sa ovih područja u vojničkom smislu“, rekao je Žarković.

Bio je čovjek koji je sebe predavao poslu, a tražio red, rad, disciplinu, dok ga je vojska cijenila i slušala.

U Trebinjskoj brigadi bio je komadant III bataljona – jednog od najjačih bataljona ove brigade, da bi u ljeto 1995. godine postavljen na dužnost komadanta brigade.

Pukovnik Zubac biće sahranjen danas na groblju Bare na Ljubomiru, a ispraćaj iz Gradske kapele u Trebinju je u 14.00 časova.

Nekadašnji komandant Trebinjske brigade Vojske RS iznenada je preminuo juče u 61. godini života u rodnom selu Ukšići na Ljubomiru.

TAGOVI:

Komentari

Доктора који је констатовао смрт хитно испитати !!! Ако не каже ништа ново погледати банковни рачун !! Пуковник није тек тако умро и још за дан Требињске бригаде !! Латини су пуни симбола…

Odgovori

Bili dezerteri,Stam da ih bude.Covjeku se pomozi dok je živ.Stamote.

Odgovori

Slava ti Pukovnice nas dragi,pokoljenjima cemo prepricavati tvoje podvige.Pocivaj u miru,heroji nikad neumiru!

Odgovori

Radovanu Zubcu, divnom čovjeku, patrioti, borcu, neka je laka crna zemlja za koju se srcem i dušom borio, da bi ovi danas koji mu nažalot drže govor uživali i držali patetične govore pune razumijevanja , a svi znamo kako su se zaista poneli prema njemu i još nekolicini istinskih boraca, znamo koliko je on sam bio razočaran u sve ove što danas drže hvalospev, što nikada nisu smogli iole ljudstva da čovjeku pomognu, onda kada mu je pomoć bila najpotrebinja.

Odgovori

Da, slažem se! Prvo su ga unizili, podsmijevali su se njegovom poštenju, a sad drže govore ti isti!
Ko ga je vidio dok je dok je bio živ?
Ko mu je ponudio svoju ruku?!
Sram bilo ovaj grad , ovaj smrad, vlast punu masnih dezerterčina, ratnih studenata koji danas ne znaju koliko su ,, teški“ !
Skoro sve funkcije u gradu su u njihovim šapama!
Sprdaju se borcima, nikad ne propuste priliku!
Veliku odgovornost snosi i vojna stambena komisija kojom su uglavnom ,, jahali “ kadrovi OKB- a, tako su se namirile čistačice, strine ….
Posebna priča su ugovorci iz fabrike! Zauzeli su pola stambenog fonda!
Masa oficira je bila prisiljena otići iz grada jer nisu uspjeli riješiti stambeno pitanje !
Znate li moralisti šta i gdje radi supruga pokojnog Zupca?! Ne znate, naravno! Bijednici!
Nama se istorija ponavlja! Prečesto! Slučajno???
Dosta patetike, jadni ste!
Ovaj grad mrzi vojsku, borci su mu teret, kog ne znaju kako da se riješe?! Hijene!!!

Odgovori

Vjecna ti slava i od svih nas veliko hvala heroju nas!

Odgovori

Bio si olicenje cojstva i junastva,posten i predobar.Hvala za sve i pocivaj u miru slavom za vijek i vijekova.

Odgovori

Vjecna Slava pukovnice,pocivaj u miru zaboravit te necemo a tvoja djela generacijama buducim opovijedat cemo!

Odgovori

VP 1318 Knin
Komandante,
ljudino koja se rjetko rađa, čast mi je što sam imao priliku da te upoznam i da mi budeš komandant.
Počivaj u miru, neka ti je laka tvoja rodna, Hercegovačka zemlja!

Odgovori

Bio si pravi sin Hercegovine odan i pošten i hrabar oficir a nadasve dobar čovjek.Slavati junače.

Odgovori

Njegova životna sudbina je dobar primjer kako se mi kao narod, a posebno oni koji su zaduženi za to odnose prema zaslužnim građanima.
Ovo nije pojedinačni incident već značajan pokazatelj da stvari nisu postavljene na pravo mjesto, da se više vrednuju manje važne stvari i manje zaslužna lica. Šta je to donijelo vidi onaj koji želi i koji zna da to vidi.
A šta nas tek čeka?

Odgovori

Vjecna ti slava junace,takvi kao ti se rijetko radjaju!

Odgovori

Mile traktordzija vilu od miliona kupuje po Beogradu a covjek takvog kalibra nas pukovnik podstanar.Popisam ti se na drzavu i sistem.Sram i stid da vas bude i u paklu dovjeka gorjeli! Pukovnice moj vjecna slava i za sve hvala!

Odgovori

Braćo,može li neko, ko je poznavao pukovnika, da napiše ovde nešto više o njegovom životu u ratu i posle.Ovo vas molim zbog nas koji ga duboko poštujemo, a nismo nikada živili u Trebinju.

Odgovori

Vjecna slava i za sve ti hvala heroju pukovnice nas!Pocivaj u miru !

Odgovori

Vjecna slava pukovnice!

Odgovori

Sram da bude srpski narod.Dezerteri,kriminalci vladaju.Bruka.

Odgovori

Vjecna ti slava i hvala pukovnice moj.Cast mi je bila biti pod tvojom komandom.

Odgovori

Posljednji pozdrav moj pukovnice,neka ti je laka zemlja i vjecna slava i hvala.

Odgovori

Slava Heroju!

Odgovori

Totalno zaboravljen za zivota od nas naroda,nista mu dato nije,a on uvijek uzdignute glave koracao ponosan.Vjecna ti slava i hvala junace, zaduzio si mnogobrojne!Vlasti Trebinjska stidi se i bog vam nista nikada nedao nista dobroga!

Odgovori

Vjecna Slava heroju pukovniku Zupcu, pocivaj u miru ljudino!

Odgovori

Vjecna Slava i laka ti zemlja pukovnice!

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja