Dan trebinjske brigade ove godine u znaku je njene 25. godišnjice i biće obilježen trodnevnim programom, čija je centralna manifestacija – svečano postrojavanje i defile veterana – zakazano u četvrtak, 13. jula, na dan kada je ova jedinica Vojske RS izvojevala svoju prvu ratnu pobjedu.

dan trebinjske brigade

Obilježavanje dana brigade počinje sutra u 8.00 časova – akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Centru za transfuzijsku medicinu Trebinje.

U srijedu, 12. jula, u 7.30 časova u Gradskoj upravi biće priređen prijem za nekadašnje komandante bataljona i brigade i predstavnike Gradske boračke organizacije Trebinje, nakon čega je planirano i polaganje cvijeća na spomen obilježja poginulim borcima Trebinjske brigade i ratnom komandantu generalu Bogdanu Kovaču.

U srijedu veče, od 21 čas, u Muzeju Hercegovine biće promovisana knjiga „Hercegovački korpus“, koja iz pera više autora govori o borbenim dejstvima i ratnom putu jedinica korpusa, u čijem sastavu je djelovala i Trebinjska brigada.

Na dan brigade, u četvrtak, 13. jula, okupljanje bivših boraca i gostiju u krugu nekadašnje kasarne „Luka Vukalović“ zakazano je između 9.30 i 10.00 časova, nakon čega će episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije u crkvi Svetog cara Lazara služiti pomen borcima jedinice palim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Od 10.30 časova je polaganje cvijeća u spomen sobi Trebinjske brigade, nakon čega je planirano postrojavanje boraca, iznošenje ratnih zastava i defile veterana gradskim ulicama.

Defile u stroju zaustaviće se na centralnom spomen-obilježju „Braniocima Trebinja 1991-1996“, gdje će biti položeni vijenci i cvijeće.

Program završava u ljetnoj bašti hotela „Platani“ – obraćanjem zvaničnika, dodjelom povelja Gradske boračke organizacije Trebinje, prigodnim kulturno-umjetničkim programom i druženjem nekadašnjih saboraca.

Organizator obilježavanja 25 godina Trebinjske brigade je Gradska boračka organizacija Trebinje.

Dan trebinjske brigade uspomena je na 13. jul 1992. godine – kada je uz velike napore i požrtvovanost boraca uspješno slomljena neprijateljska ofanziva i Trebinje odbranjeno od napada regularne vojske Hrvatske.