Francuski general Luj Franše d`Epere – Vaša vojska je kao tornado, na konjima smo sporiji od srpske pješadije

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 07. 2017. - 14:55h

Francuski general iz Prvog svjetskog rata Luj Franše d`Epere, počasni srpski vojvoda, komandovao je probojem Solunskog fronta, a srpske vojnike smatrao najboljim u Velikom ratu.

Luj Franse d`Epere srpski vojvoda

U Prvom svjetskom ratu komandovao je Francuskom armijom do 29. aprila 1918. godine – grupom armija na francuskom frontu, a od 9. juna 1918. godine do kraja rata bio je vrhovni komandant savezničkih armija na Solunskom frontu.

Pod njegovom komandom izvršen je proboj Solunskog fronta, otjerane su njemačko-austrijsko-bugarske snage, zaključen je ugovor o kapitulaciji bugarske vojske i oslobođena je Srbija.

D`Epere je stupio u vojničku školu oktobra 1874. godine i po završetku dobio čin pješadijskog potporučnika.

U kapetana je unaprijeđen 1885, u pukovnika 1903, brigadnog generala 1908, divizijskog generala 1912, a za maršala Francuske 1921. godine.

Iste godine dobio je i počasnu titulu srpskog vojvode.

D`Epere je veoma cijenio srpsku vojsku i redovno isticao njene zasluge u konačnoj pobjedi saveznika u Velikom ratu.

Od 1. januara do 13. septembra 1918. godine pripremana je odlučna ofanziva na Solunskom frontu.

Vrhovni komandant savezničkih snaga na tom frontu general Franše d`Epere, sazvao je konferenciju, kojoj je prisustvovao načelnik štaba srpske vrhovne komande vojvoda Živojin Mišić.

Plan je bio da se napadom srpskih armija u planinskom predjelu između Sušice i Lešice izvrši proboj neprijateljskog fronta na širini od 30 kilometara.

U zoru 15. septembra 1918. godine, D`Epere naređuje da se krene u akciju proboja, u kojoj je srpska vojska odigrala glavnu ulogu i koja se ubraja među najuspješnije operacije u Prvom svjetskom ratu.

„Ogromna želja vodila je vojnike iz pobjede u pobjedu. Francuska komora na konjima jedva je stizala srpsku pješadiju“, govorio je D`Epere.

Skoplje je oslobođeno već 25. septembra, poslije čega je srpska vojska krenula ka bugarskoj granici. Samo četiri dana kasnije u štabu D`Eperea, Bugarska je potpisala kapitulaciju, a 30. septembra obustavljena su sva neprijateljstva.

„Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobavljanja hrane francuskim trupama koje napreduju… Samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije – oni idu naprijed poput oluje“, isticao je D`Epere.

On je posebno isticao ulogu srpskog seljaka.

„To su seljaci, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, to su ljudi slobodni, nesalomivi, gordi na sebe i gospodari svojih njiva. Ali, došao je rat. I, eto kako su se za slobodu zemlje ti seljaci bez napora pretvorili u vojnike, najhrabrije, najistrajnije, najbolje od svih. To su te sjajne trupe, zbog kojih sam gord što sam ih vodio, rame uz rame sa vojnicima Francuske, u pobjedonosnu slobodu njihove otadžbine“, rekao je svojevremeno D`Epere.

Francuski general, a kasnije maršal, Luj Franše D`Epere bio je izuzetno omiljen među Srbima.

Umro je 8. jula 1942. godine. U Beogradu mu je podignut spomenik.

Njegov bulevar /Bulevar Franše d`Eperea/ nalazi se u Beogradu na potezu od mosta Gazela do Auto-komande.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja