Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Jovana u naselju Police, povodom krsne slave ovog hrama - Rođenje Svetog Jovana Krstitelja i Preteče – Ivanjdana.

slava crkva police

Vladika je rekao da je današnji praznik velika radost za poličku parohiju i njene parohijane, ali i za sve one koji su se upokojili u poličko groblje, s nadom da se svi sretnu ponovo u carstvu Božijem, u kome nema žalosti i straha.

"Čovjek se nalazi najčešće u dva stanja - u žalosti i strahu. Stanje žalosti je uvijek posljedica našeg sjećanja na prošlost, na naše greške i grijehove, dok strah proizilazi zbog neizvjesnosti i onoga što će biti. I u tom strašnom mučeništvu, između straha i žalosti, čovjek nekad provede čitav život zbunjen, uplašen, bez nade i jasnog puta", rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da je, upravo iz ovog razloga, glas Jovana Krstitelja - glas jevanđelja, koje nam govori da se ne bojimo jer se približilo carstvo nebesko, govoreći nam šta će biti i šta trenutno jeste.

slava crkva police

"Kao što je Jovan stao na raskršću između Starog i Novog zavjeta, žalosti i staha, svakog dana i mi možemo da stanemo na to raskršće i da se podsjetimo na ono što je govorio sveti Jovan - na pokajanje koje znači oslobođenje od žalosti i straha", kazao je vladika.

Vladika je rekao da se pokajanjem čovjek oslobađa žalosti i straha, te da zbog toga život na Zemlji postaje raj.

Svetoj liturgiji je prisustvovao veliki broj Poličana, a okupljene vjernike je pozdravio i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, čestitajući im današnji praznik.

Ova crkva je izgrađena i osveštana 1920. godine.

Udvorištu crkve, u okviru koje se nalazi i groblje, pronađen je najstariji ćirilićni natpis – nadgrobna ploča župana Grda.

slava crkva police