U toku su radovi na izgradnji spomenika Aleksandru Masleši, najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, koji je svoj život ugradio u temelje Republike Srpske.

spomenik aleksandru maslesi

Njegovi saborci, pripadnici čuvene Bobanske čete, poslije izgradnje spomenika svom ratnom komandantu vojvodi Nedeljku Vidakoviću, odlučili su se na ovaj korak kako bi se bar na skroman način odužili jednom od najhrabrijih među njima.

Spomenik od granita sa bistom najmlađeg poginulog borca gradi se neposredno uz Stadion malih sportova u naselju Bregovi, koji nosi naziv ovog hrabrog Trebinjca.

Kada bude završen, na spomeniku će pisati "Aleksandar Masleša, 1976-1995, 'Sve za slavu otadžbine i voljene rodne grude, zalog mira i slobode ovaj spomen neka bude'".

Prema riječima nekadašnjih pripadnika Bobanske čete, spomenik je djelo vajara Sretena Milatovića, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

"Crni granit simbolizuje ratna dešavanja, dok Acova bista predstavlja svijetlu tačku hrabrosti i žrtve za našu Republiku Srpsku. Biće napravljena od bijelog prilepskog mermera, koja je djelo profesora Branka Milanovića", navode Bobanci.

Spomenik je visok 2,40 metara, dok je njegova širina 1,80. Oko cijelog prostora spomenika biće zasađena trava, te postavljena rasvjeta i sistem za zalijevanje.

Izgradnju spomenika, pored Acovih saboraca, pomogli su i Grad Trebinje, organizacije, ustanove i preduzeća sa područja Trebinja i Hercegovine, pojedinci...

Aleksandar Masleša je teško ranjen 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru iznad Konjica, kada su od iste granate poginuli vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović.

Masleša je, nakon višemjesečne borbe za život, preminuo 16. januara 1995. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.