Članovi Udruženja "Povratak", koje čine izbjegla lica iz Dubrovnika, odlučili su da putem institucija Srbije pokušaju da ostvare svoja prava, među kojima su prioriteti povratak stanarskog prava, povezivanje radnog staža i ostvarivanje prava na penziju ili ratnu odštetu.

izbjeglice iz dubrovnika

Predsjednik "Povratka" Snežan Redžo rekao je novinarima da je Udruženje u proteklih osam mjeseci održalo više sastanaka sa predstavnicima resornog ministarstva u Republici Srpskoj, na kojima je zaključeno da institucije u BiH nemaju efikasne mehanizme za rješavanje ključnih problema ove populacije.

On je naveo da su zbog toga kontaktirali udruženja u Srbiji koja imaju iste probleme i da su sa njima postigli dogovor da im proslijede predmete, a oni da ih sa svojim predmetima upute u Narodnu skupštinu Srbije.

Redžo je izrazio uvjerenje da će Srbija, uz svoje državljane izbjegle iz Hrvatske, u zaštitu staviti i ovu populaciju u Srpskoj, te zatražiti rješavanje problema na višem nivou, posredstvom evropskog parlamenta ili Suda u Strazburu.

On je istakao da nijedan član ovog udruženja nije uspio da povrati stanarsko pravo, te da na svaki upućeni zahtjev godinama stižu samo odbijenice ili neprihvatljive ponude.

"Nude nam samo alternativni smještaj tako da svoj stan možemo da koristimo samo dok je nosilac stanarskog prava živ, nakon čega on treba da pripadne opštini. Većina nosilaca stanarskog prava, ako su i živi, već su u trećoj životnoj dobi. Bilo je ljudi koji su pristajali i na alternativni smještaj, ali nakon godinu dana MUP Hrvatske nije želio da im produži boravišnu dozvolu, čime se opet po njihovom zakonu gubi i stanarsko pravo", kaže Redžo.

Udruženje "Povratak" ima 120 članova.