Prošlo je nekoliko nedjelja od kada ste vi i vaš partner odlučili da je vrijeme da radite na bebi i sada sebi postavljate ono čarobno pitanje: "Da li sam u drugom stanju?"

simptomi trudnoca

Pored izostanka menstruacije koji je jedan od najočiglednijih, ali ne i najsigurnijih signala da ste u drugom stanju, postoji još nekoliko znakova koje vam tijelo šalje.

Embrion možda još nije počeo da raste, ali ako ste ostale u drugom stanju tijelo je već počelo da se mijenja i prilagođava novonastaloj situaciji.

Otkrivamo vam kojih je to 15 znakova rane trudnoće, pored onog najočiglednijeg - izostanka menstruacija - koji mogu ukazati na srećnu vijest i prije kućnog testa.

Ovi simptomi se obično zadrže sve do kraja prvog trimestra.

1. Gubite dan - Cijeli život ste u top formi, redovno trenirate ili jednostavno puno šetate i nikada niste imale problema sa kondicijom, Ali odjednom ste počele jako brzo da se umarate i ostajete bez daha i pri najmanjoj aktivnosti.

Moguće je ste trudne, jer embrionu je takođe potreban kiseonik, pa "krade" vaš. Ovaj sindrom će se vrlo vjerovatno produžiti i kroz ostatak trudnoće, pogotovo kada beba počne da raste i pritiska vam pluća i dijafragmu.

2. Osjetljive grudi - Oblačenje grudnjaka ovog jutra je bilo pravo mučenje. Grudi su vam osjetljive i blago natečene, bradavice su dobile nešto tamniju nijansu, a vene na grudima su vidljivije.

Ovo su takođe prvi simptomi trudnoće. Grudi se polako pripremaju za svoju glavnu ulogu - ishranu vaše bebe.

3. Umor - Jedan od nezaobilaznih simptoma prvog trimestra i samog početka trudnoće jeste umor. Ne možete da završite jednu stranu knjige ili ne uspijevate da odgledate ni prvih 15 minuta omiljene serije jer jako brzo zaspite?

Koliko god da ste spavale tokom noći budite se umorne i jedva držite oči otvorene na poslu? Ovo su mogući znaci trudnoće, a glavni krivac su hormoni! Ne brinite, ovo će proći sa istekom prva tri mjeseca i ponovo ćete postati ona stare kad zagazite u drugi trimestar.

4. Mučnina - Jedan od jasnih i vrlo sugestivnih signala da ste vjerovatno ostale u drugom stanju jeste mučnina koja se najčešće javlja ujutru, ali može i popodne, uveče, tokom noći - nema pravila.

Dok je neke trudnice osjete jednom ili dva puta u toku trudnoće, ima i onih koje ova nus pojava prati svih devet mjeseci. Nekog posebnog lijeka nema, osim da izbjegavate jaku hranu i namirnice koje vam izazivaju osjećaj mučnine.

5. Često mokrenje - Odjednom ne uspijevate da prespavate noć, a da ne posjetite toalet bar jednom. Ovo može biti znak trudnoće, jer u drugom stanju vaše tijelo proizvodi veće količine tečnosti.

6. Jake glavobolje - Usljed promjene u hormonalnom lučenju možete imati i jake glavobolje. Ako sumnjate na trudnoću ne posežite za brufenom, već uzmite paracetamol.

Ostale lijekove nikako ne uzimajte bez konsultacije sa ljekarom ili ginekologom.

7. Bolovi u leđima - Možda ste mislile da se bolovi u leđima javljaju tek kad stomak poraste i kada mu je potrebna dodatna potpora, ali griješite.

Vaše tijelo već sa prvim nedjeljama trudnoće počinje da se prilagođava novonastaloj situaciji, pa tako se i ligamenti u leđima polako rastežu i pripremaju za svoju ulogu u vašem devetomjesečnom putovanju.

8. Menstrualni bolovi - Ovaj simptom može biti zbunjujući, jer može značiti skorašnju menstruaciju koja, logično, znači odsustvo trudnoće, ali može biti i posljedica rastezanja zidova materice koji se polako spremaju za embrion koji već ubrzano raste.

9. Čežnja za određenom hranom - Ovo jeste jedan od čestih simptoma trudnoće, ali i ne mora da se desi. Ako ste pak primijetile da odjednom razmišljate samo o jagodama ili citrusima, moguće je da ste u drugom stanju.

10. Zatvor i nadutost stomaka - Bukvalno ste prije samo sedam dana mogle da se uvučete u svoje uske farmerke, a sada je to postalo nemoguća misija.

Pojačano lučenje progesterona u prvim nedjeljama trudnoće usporava metabolizam i može biti uzročnik ovakvog stanja.

11. Promjene raspoloženja - Imamo ih u pms-u, ali su i jedan od prvih signala trudnoće. Imate nagle promjene raspoloženja i dešava vam se da vas neka banalnost potpuno izbaci iz takta ili ste postale potpuno ravnodušne na stvari koje su vas prije nervirale.

12. Povišena temperatura - Temperatura tijela raste od ovulacije do menstruacije. Ukoliko ste je pratili i primjećujete da je povišena duže od dve nedjelje, moguće je da ste ostale trudne.

13. Pojačano čulo mirisa - Počeli su da vam smetaju apsolutno svi jači mirisi oko vas. Više niste u stanju da nalakirate nokte, a da ne dobijete nagon za povraćanjem? Moguće je da ste trudne!

14. Nesvjestice - Zbog niskog krvnog pritiska koji je karakterističan za drugo stanje može se desiti da češće imate nesvjestice i vrtoglavice. Unosite dovoljnu količinu tečnosti u organizam i jedite redovno kako biste ovo spriječile.

15. Blago krvarenje - E ovo je simptom koji može potpuno da vas zbuni - izgleda kao menstruacija, ali baš i ne? Krv je svjetlija i u manjoj količini. Ovo može biti posljedica "usađivanja" oplođene jajne ćelije u zid materice. Ako vam je menstruacija "sumnjiva" uradite test čim krvarenje stane.