Iz budžeta grada Trebinja obezbijeđena su sredstva za 80 stipendija redovnim studentima i za deset stipendija izuzetno nadarenih, sa kojim je danas gradonačelnik Trebinja Luka Petrović potpisao ugovore o stipendiranju.

stipendije ugovori

Ovogodišnje stipendije iznose od 100 do 200 KM u zavisnosti od socijalne situacije porodice studenta, a isplaćivaće se u narednih devet mjeseci.

Petrović je rekao da je socijalni status porodica studenata bio jedan od najvažnijih kriterijuma za dodjelu stipendija, kao i da je cilj Gradske uprave da od naredne godine iznos mjesečnih stipendija bude i do 400 KM.

„Uspjeli smo da dođemo do studenata koji imaju niži prosjek ocjena, pa oni koji imaju niži prosjek, a lošu materijalnu situaciju ove godine su dobli stipendiju. Cilj nam je da napravimo kriterijume koji će vrednovati materijalni status porodice“, istakao je Petrović.

On je najavio da će Gradska uprava u narednim godinama stvoriti uslove da svaki svršeni diplomac dobije ponudu da u gradu Trebinju odradi pripravnički ili volonterski staž.

Apsolvent na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu Milan Rogan, koji ima prosjek 9,55, rekao je da je na ovaj način Gradska uprava pokazala da vodi računa o dobrim studentima i budućnosti ovog grada.

„Zahvaljujem gradonačelniku i Gradskoj upravi što su na ovaj način podijelili stipendije, jer ima mnogo studenata koji, zbog finansijskih problema ne mogu da ostvare značajnije rezultate“, kazao je Rogan.

Iz gradskog budžeta za stipendiranje studenata ove godine je izdvojeno 130.000 KM

Pravo da konkurišu imali su studenti sa prebivalištem u Trebinju, koji su državljani Republike Srpske i ne primaju stipendiju ili neki drugi vid pomoći od drugog pravnog ili fizičkog lica.