U Zadužbini Dubravke M. Kujačić u Ušću kod Lastve, otvorena je izložba fotografija "Trebinje nekad i sad" u okviru manifestacije "Vidovdanske svečanosti" Trebinjskog kulturnog ljeta.

izlozba nekad i sad

Otvarajući ovu izložbu, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak naglasio je da Trebinje pretenduje da zadrži reputaciju jednog značajnog kulturnog centra i da će se Gradska administracija potruditi da sve vrste ovakvih manifestacija podrži u skladu sa svojim mogućnostima.

Na izložbi je prikazano 80-ak panoramskih fotografija Trebinja, Trebišnjice, Glavne ulice, rekao je Zoran Mijanović, kustos istoričar u Muzeju Hercegovine, dodajući da je ova postavka namijenjena stanovništvu ovog kraja - području Lastve, Ušća, Korjenića, Klobuka - da se upozna sa fotografijama kako je nekad izgledalo Trebinje.

Prvi dio fotografija obuhvata period Austro-Ugarske od 1878. do 1918. godine i prikazuju kako je Trebinje izgledalo odlaskom turskog okupatora.

"Na tim fotografijama, u ambijentalnom smislu, Trebinje je bilo dosta zapušteno. Vide se ostaci Starog grada, a period od 40 godina - koliko je Austro-Ugarska vladala, vidi se kako se arhitektura razvijala", pojasnio je Mijanović.

Na fotografijama se vidi i veliki izbor nošnji, što govori o raznolikosti ljudi ovog podneblja koji su sa područja Visoke i Donje Hercegovine, Konavala i okolnih mjesta.

Prelijepu ljetnu noć i ugođaj svojim stihovima srca prisutnih razgalili su Olgica Cice i Dobroslav Ćuk, a predstavio se i guslar Veso Kosović.

Izložbu, koja će biti otvorena 15 dana, čine fotografije Foto-rekorda, Foto-kino Kluba "Trebinje", Branislava Rupara, Radoje Eleza, Milić Milićevića, Predraga Mucovića, Slavenka Vukasovića i Muzeja Hercegovine.

izlozba nekad i sad izlozba nekad i sad izlozba nekad i sad izlozba nekad i sad