Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je zajedno sa vladikom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem i umirovljenim vladikom Atanasijem služio parastos kosovskim junacima na Gazimestanu pred velikim brojem okupljenih Srba pristiglih iz svih krajeva Srbije, predvođenih pokretom "Zavetnici" i "Obraz".

vidovdan gazimestan

Vladika Atanasije je u besjedi rekao da ispred Spomenika na Gazimestanu ne govori o mitologiji već o istini.

On je istakao da su Sveti knez Lazar i Kosovski boj zavjet srpski.

"Ispred Spomenika na Gazimestanu ne govorim mitologiju već istinu, ne govorim o mitologiji koju govore iz beogradskog pašaluka, oni koji propovedaju mitologiju evroameričkih integracija. Ovo je Kosovo istina", rekao je umirovljeni vladika Atanasije, dodavši da samo anti-Srbin i izdajnik može reći da je Kosovo mitologija.

Parastos na Gazimestanu obezbjeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policijske službe i specijalne jedinice Rosu.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je jutros i Svetu arhijersjsku liturgiju u manastiru Gračanica, te istakao da se treba nadahnuti hrabrošću Srba koji su ostali na Kosovu i Metohiji, apelujući da zadrže tu vjeru i da ne prodaju imovinu.

Liturgiji i parastosu prisustvovao je princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i predstavnici srpskih institucija sa Kosova i Metohije.