Teritorija grada Trebinja spada u seizmički relativno aktivnu zonu i ovo područje je tektonski vezano za veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije preko Irana, Turske i Grčke skreće ka sjeverozapadu Zemljine kugle, upozorava Ivan Brlek, seizmolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

saizmologija ivan brlek

On kaže za "Novi.ba" da se na ovom području mogu generisati zemljotresi razorne jačine, ali da se prema arhivskoj građi na području našeg grada, uglavnom, javljaju zemljotresi jačine od oko tri stepena po Rihteru.

Ipak, upozorava on, na području Crne Gore i Dubrovnika, moguća je pojava razornih zemljotresa koji bi ostavili posljedice i po grad Trebinje.

"Na samoj teritoriji Trebinja često se javljaju zemljotresi intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Snažniji zemljotresi su relativno rijetki. Dubina hipocentra se kreće od četiri do 30 kilometara", naveo je Brlek, prenosi "Novi.ba.

Područje Trebinja nalazi u zoni osmog stepena Merkalijeve skale, koji je ujedno i osnovni stepen seizmičnosti za datu lokaciju.

Brlek je kazao kako je nazahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ali da se na osnovu instrumentalnih podataka, primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo do zaključka da se u narednih 100 godina na teritoriji Trebinja mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale.

"Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima. Uglavnom su bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 200 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom dijelu BiH - područje Trebinja i Neuma, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života", upozorio je Brleka.

Područje Trebinja u protekla 24 časa pogodilo je čak pet manjih zemljotresa, koje je osjetila većina građana.