Visina plate određuje i kupovnu moć građana, pa se tako i formiraju cijene u trgovinama, na pijacama, u ugostiteljskim objektima.

hrana market kupovina

Istražujući cijene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Trebinju, Sarajevu i Mostaru dolazi se do zaključka da je najskuplje upravo u ova posljednja dva grada.

Prosječna plata u FBiH u ovoj godini je 839 KM, saopšio je Federalni zavod za statistiku. Najvišu prosječnu platu primaju u Kantonu Sarajevo 1.018 KM, a najnižu u Srednjobosanskom kantonu – 678 KM.

Kada idemo još detaljnije, najnižu platu u Federaciji imaju zaposleni u Gračanici - 541 KM u prosjeku.

Trebinjski ćevapi

Sarajevska opšina Centar, koja je, prema procjeni lidera SDA Bakira Izetbegovića, „vrijednija od 10 ostalih“, inače je rekorder po visini plate isplaćene u FBiH. U prosjeku, stanovnici ove opšine imaju platu 1.197 KM, ali plaćaju i najviše cijene.

Travnik je poznat po ćevapima, pa mnogi u grad dođu samo zbog ovog tradicionalnog specijaliteta. U Travniku je porcija ćevapa 3,5 KM, u Sarajevu najmanje 6,5, u Mostaru čak 7, a u Trebinju i do 10 KM po porciji.

Kada je u pitanju svježe meso, čini se da su cijene u svim gradovima skoro iste, teletina po kilogramu do 17 maraka, piletina 4 i više, junetina oko 6,5 KM.

Razlika u cijenama najviša je, čini se, kod zanatskih usluga.

U svim gradovima Avaz je ispitao koliko je sređivanje frizura, šišanje. U Zenici se za šišanje (muški frizer) naplaćuju 3 KM, Travniku i Prijedoru 5, u Goraždu 6 maraka, u Mostaru i Trebinju za frizuru se mora platiti i do 10 KM, u Sarajevu ponegdje košta i do 12.

Kubik vode u Tuzli je 1,10 KM bez PDV, u Prijedoru kubik nakon februarskog poskupljenja košta 1,61 KM, a u Bijeljini tvrde da vjerovatno plaćaju najskuplju komunalnu vodu. Međutim, po cijeni od 1,3 KM po kubiku jasno je da ima i skupljih gradova.

"Mostar godinama bije glas da je najskuplji grad u BiH. Brojna istraživanja svjedočila su upravo o tome da Mostarci plaćaju za većinu životnih namirnica i usluga znatno više nego u drugim gradovima BiH. Kafa u starom gradskom jezgru zna biti i 3 KM", kažu Mostarci.

Prosječna plata u Mostaru je 1.042 KM i grad na Neretvi nalazi se među prva 3 u Federaciji s najvišim platama u prosjeku.

Viša primanja

Trebinje važi za jedan od najposjećenijih turističkih gradova u BiH, u koji dolaze mnogi turisti. Ali, u Trebinje, posebno vikendom, dolaze i mnogi mještani susjednih gradova iz Crne Gore i Hrvatske zbog dosta nižih cijena na čuvenoj trebinjskoj pijaci, ali i po kafićima i restoranima.

Građani se, pritisnuti računima, ratama kredita, obavezama, dovijaju na razne načine, vagaju, računaju, preračunavaju, te tako nerijetko pređu kilometre u potrazi za jeftinijom hranom, odjećom, higijenskim potrepštinama.

Istraživanja pokazuju da građani BiH, u pravilu, kupuju samo osnovno te da za prosječnu potrošačku korpu trebaju skoro 2 prosječne plate.

Kafa u Skupštini RS 60 pfeninga

Najjeftinije mjesto u Banjaluci „za popit i pojest“ bez sumnje je restoran NS RS, u kojem je kafa 0,60 KM. Restoran će uskoro, kao i poslanici, na pauzu, ali to običnim građanima ionako ne znači ništa, jer će i dalje znatno skuplje plaćati osnovne namirnice u gradu na Vrbasu.

Najviše plate

Centar Sarajevo 1.197

Ravno 1.161

Novo Sarajevo 1.115

Banjaluka 939

Trebinje 848

Najniže plate

Gračanica 541

Žepče 545

Tešanj 571

RS 370