NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i režiser Emir Kusturica razgovarali su danas u Patrijaršiji u Beogradu o svjetovnoj ulozi sveštenstva Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u odlučnim trenucima istorije srpskog naroda, kao i o načinima na koji se danas može obilježavati Vidovdan.

patrijarh irinej kusturica

"Zadubljen u istoriju i stara i nova saznanja, istraživao sam istoriju Jugoslavije, odnosno srpskog naroda. Tamo sam pronašao da je sveštenstvo u odlučnim i obrtnim trenucima istorije, od 1790. godine do danas, igralo ogromnu ulogu", rekao je Kusturica novinarima, nakon sastanka sa patrijarhom.

On je ocijenio da se može slobodno reći da, ono što je plemstvo bilo u Francuskoj i Engleskoj, to je kod Srba bilo sveštenstvo.

"Kad čovjek zaviri u Sremske Karlovce, Požarevac ili negotinski kraj, tamo se, u stvari, sretne sa istorijom našeg naroda, koja je duboko ukorijenjena u svjetovnu djelatnost naših sveštenika", istakao je Kusturica.

On je dodao da je sa patrijarhom razgovarao i o načinima na koji se Vidovdan danas može obilježavati, jer je u sekularnim prostorima, osim Andrićgrada, Vidovdan sveden na ideju svečane akademije.

"Mi pokušavamo da to otjelotvorimo kroz sajam knjiga, kao i ono što kod nas nije poznato - sajam muzike. Dovodimo najumnije ljude iz Evrope i svake godine sajam obilježavamo jednom od zemalja svijeta", rekao je Kusturica, dodavši da je to ove godine Italija.

On je naveo da se taj koncept uklapa u ideju da se svjetovno djelovanje sveštenstva kao plemstva, prenosi na ideju da se ti sveti zakoni, sveta slova pretvaraju u nešto što i šira publika može da shvati i prihvati.

"Tu ima jedna tajna koju treba otkriti. Zapravo da male države ne mogu da opstaju na tržištu. One mogu da opstaju na tržištu u malinama ili borovnicama ili u nekim patentima, koje mi individualno dostižemo", rekao je Kusturica.

On je istakao da sistemski, liberalni kapitalizam uništava male prostore.

"Toliko mi je drago da se zapravo taj vidovdanski događaj pretvara u sajam knjiga, u muzički festival, u festival monodrame i sve ono što čini kulturu jedne male države. A kultura jedne države, posebno male, ne može da preživi bez uticaja države. Pa i ovdje se pokazalo da je ta stvar djelotvorna", rekao je Kusturica.

Sutra, na Vidovdan u Andrićgradu biće otvoren Drugi sajam knjiga.

Da Andrićgrad postane kulturno sjedište regiona u periodu trajanja Sajma knjiga, doprinijeće kvalitetan prateći program - promocije izdavačke djelatnosti reprezentativnih izdavača iz Republike Srpske i Srbije, promocije najznačajnijih književnih djela, okrugli stolovi i radionice iz oblasti savremene literature, filma, istorije, jezika, pisma, s posebnim osvrtom na italijansku književnost i umjetnost.