Za završetak popločavanja staza u gradskom parku i postavljanje led rasvjete, Grad Trebinje i "Elektroprivreda Republike Srpske" planiraju da izdvoje oko 250.000 maraka, potvrđeno je za TrebinjeLive.info.

gradski park trebinje rekonstrukcija

Početak radova se očekuje u drugoj polovini septembra, poslije završetka turističke sezone, a park bi trebao da zasija u novom ruhu već do novembra, najavili su nadležni iz Gradske uprave.

Biće uređen i prostor oko Spomenika borcima palim u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine, te popločane staze koje vode od Narodne biblioteke do ovog spomen kompleksa, s tim da će ostati postojeći cvjetnjak.

Nadležni navode da će biti postavljeno i 25 rasvjetnih aluminijskih stubova sa led rasvjetom, te da su već postavljena dva led kućišta, kako bi se adekvatno isprobao njihov kvalitet prije zvaničnog početka radova.

Pored ovih radova, pejzažne arhitekte osmislile su i uređenje zelenih površina i raspored novih cvijećnjaka, koji cijelom parku treba da daju jedan novi sjaj, s obzirom na to da je ovo jedan od najljepših parkova na području bivše Jugoslavije sa oko 28.000 metara kvadratnih prostora.

Nadležne službe će izvršiti i promjenu svih dotrajalih instalacija, obećali su iz Gradske uprave.

"Potpisaćemo sa 'Elektroprivredom' i memorandum o saradnji, a u toku je izrada glavnog projekta, nakon čega će se znati koliko će tačno novca biti potrebno da se realizuje zamišljena ideja", naveo je za TrebinjeLive.info Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

On je kazao i da je ovo nasatavak saradnje između Grada i ERS-a, koja je bila prekinuta od strane prethodne gradske vlasti još 2013. godine, te da je ovo strateško preduzeće spremno da učestvuje u uređenju parka, s obzirom i da se njihova upravna zgrada nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Na inicijativu gradonačelnika Luke Petrovića, cilj je da park bude u potpunosti rekonstruisan do 2020. godine, što podrazumijeva da ova zelena oaza i jedno od najljepših mjesta za odmor u Trebinju, bude u cjelosti osvijetljena i popločana, te bezbjedna za sve posjetioce.

Plan predviđa i izgradnju modernog igrališta za djecu, ali će njegova realizacija sačekati postavljanje javne rasvjete i popločavanje preostalih staza.

Uz ove radove, nadležni u Javnom preduzeću "Komunalno" čekaju da pristigne najbolja ponuda i počinju sa postavljanjem sistema navodnjavanja zelenih površina, čime će, napokon, trava tokom cijele sezone biti zelena i više se neće dešavati da požuti usljed velikih vrućina.

"U parku se nalazi veliki broj kiselih površina do kojih ne dopire Sunce i iz tog razloga ih je teško održavati, pa je neophodan kvalitetan sistem navodnjavanja", pojašnjava Nedeljko Lambeta, direktor "Komunalnog".

Kako bi ovaj posao mogao što prije da se realizuje, prilikom rekonstrukcije Glavne ulice urađena je i adaptacija postojeće mreže za tehničku vodu, čime su stvoreni svi neophodni uslovi za početak radova.

Pored ovog sistema navodnjavanja, postoje još tri takozvana ulaska cijevi za tehničku vodu u gradski park i to iz pravca Sabornog hrama, katoličke katedrale i ERS-a.

U "Komunalnom" planiraju i da zajedno sa Gradom izvrše nasipanje novog sloja zemlje na mjesta gdje su to predložili stručnjaci, te da posade takozvane "trajnice", koje bi parku dale jedan sasvim novi izgled na ponos svih Trebinjaca.

S obzirom na to da je većina zelenih površina u gradskom parku tokom ljeta u hladovini, prijedlog je da se posade sadnice lavande, ruzmarina i drugih biljaka koje su podložne hladovini i visokim temperaturama tokom ljeta.

"Ovo je skuplji i dugoročniji proces, ali je dosta kvalitetniji, nego da godišnje po nekoliko puta sadimo ukrasno cvijeće", rekao je Lambeta.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu će biti riješen i problem fontane u gradskom parku - poklona Jovana Dučića, ugradnjom dodatnih pumpi, a unaprijediće se i njeno održavanje.