Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da samo patriotizam može da očuva srpski narod i Republiku Srpsku.

koridor zivota

"Patriotizam ne može da se proglasi mjerom koja nije u skladu onih vrijedosti koje nam dolaze sa strane", rekao je Dodik novinarima na Dugoj Njivi kod Modriče, gdje se danas obilježava 25 godina od proboja koridora.

On je naveo da ne treba podlijegati tvrdnjama po kojima se svaki oblik patriotizma prema narodu u Republici Srpskoj proglašava nekom vrstom jeresi.

Dodik je istakao da je obilježavanje 25 godina od proboja koridora dio institucionalnog obilježavanja i da je on tu kao predsjednik Republike zajedno sa predstavnicima drugih institucija i organizacija da obilježi ovaj značajan događaj.

On je rekao da nedolazak nekih iz opozicije na Dugu Njivu ne znači gubitak jedinstva Republika Srpska.

"Republika Srpska ostaje jedinstvena", poručio je predsjednik Srpske, ukazujući na potrebu da to jedinstvo treba što više iskazivati.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas se obilježava 25 godina od "Proboja koridora", vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

U ovoj operaciji poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika. Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.