Da li vam se čini da kućnim poslovima nikad nema kraja i da se, čim raspremite jedan, odmah stvori neki novi nered i stalno se tako vrtite u krug?

ciscenje

Ne brinite, niste usamljeni, mnogi se osjećaju tako. Koliko god da uživamo kada su nam kuća ili stan sređeni tip-top, mukotrpan je put dok to postignemo.

Međutim, da li ste možda pomislili da ne morate baš svaki put i svaki dan da čistite sve što vam se nađe na vidiku i da bi vam neki ustaljeni vremenski raspored čišćenja mogao pomoći da se bolje organizujete?

Pročitajte u nastavku praktični vodič - šta i koliko često treba da čistite u vašem domu.

Kuhinjske površine - svakog dana

One se bukvalno svakog dana zaprljaju, čak iako niste suviše revnosna kuvarica, dovoljno je da spustite namirnice na njih. Čistite ih redovno da biste eleminisali razne bakterije.

Kuhinjske slavine i površine u kupatilu - svakog dana

Kuhinjsku slavinu ćete očistite bukvalo za minut uz toplu vodu i adekvatno sredstvo za čišćenje. Površine u vašem kupatilu je bitno da takođe redovno čistite zbog kose koja vam opada dok se češljate, ostataka od skidanja šminke i slično.

Pranje sudova - svakog dana

Koliko god da ne volite ovaj kućni posao, stvarno je neophodno da svakodnevno vodite računa o čistoći svojih sudova, bez obzira da li koristite mašinu za pranje ili ih perete ručno.

Namještanje kreveta - svakog dana

Dobro rastresite posteljinu poslije spavanja i namjestite svoj krevet ujutru kako bi uveče posle napornog dana bio spreman da vam pruži novu dozu potrebnog odmora.

Brisanje prašine i usisavanje - jednom nedjeljno

Ako ste se već uplašili da pored svake stavke u ovom vodiču piše - svakog dana, evo možete da odahnete. Dovoljno je da jednom nedeljno obrišete prašinu sa vidljivih površina i da usisate svoj dom.

Mijenjanje posteljine - jednom nedjeljno

Ovo je obavezno da uradite jednom nedeljno, posteljina za spavanje se brzo zaprlja. Savjetujemo da to činite nedeljom, da biste imali u svakom smislu svjež početak naredne radne sedmice.

Brisanje podova - jednom nedjeljno

Nakon usisavanja važno je i da prebrišete podove i uklonite ostatke prašine da biste dobili pun efekat čistog.

Laptop - jednom nedjeljno

Da, prašina pada i po vašem laptopu, a s obzirom da ga vjerovatno svakodnevno koristite, dobro bi bilo da osim što obrišete prašinu, koristite i sredstvo za dezinfekciju vaše tastature.

Prozori i roletne - jednom mjesečno

Evo - konačno! Prešli smo na kućne poslove koje je dovoljno da radite jednom mjesečno. Tako je i sa prozorima i roletnama, samo pazite na vremensku prognozu, da kiša ne bi baš odmah sutradan uništila vaš trud.

Dušek za spavanje - jednom mjesečno

Da, morate i dušek jednom mjesečno da čistite , ali nije komplikovano - samo koristite jedan od dodataka za dubinsko usisavanje.

Unutrašnjost rerne i frižidera - jednom u šest mjeseci

Ne mislimo na površinsko brisanje već na temeljno čišćenje unutrašnjosti rerne i frižidera - barem dva puta godišnje je neophodno da ih temeljno očistite.

Sigurni smo da ćete vi sami moći da nastavite ovu listu, jer znamo kako je - čišćenju stvarno nikad nema kraja.