U Pridvorcima kod Trebinja jutros je služen parastos za 13 uglednih domaćina koje su prije 76 godina zvjerski ubile domaće i ustaše sa strane i zatim ih bacili u jamu u ovom selu - samo zato što su bili Srbi i pravoslavci.

zlocin jama pridvorci godisnjica (2)

Zločin je počinjen u noći između 23. i 24. juna 1941. godine, kada su ustaše, mahom komšije Bošnjaci, pohvatale goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili i bacili u Pridvoračku jamu.

Trojica Trebinjaca - Vule Vlačić, Jefto Škoro i Vaso Popovčević, uspjeli su da pobjegne sa jame i da u godinama poslije ovog gnusnog zločina budu svjedoci ustaškog terora nad narodom Trebinja i Hercegovine.

U neposrednoj blizini Pridvoračke jame, 2006. godine je napravljena Spomen kapela, kod koje se svake godine okupljaju mještani i potomci žrtava ustaškog zločina.

I danas, kažu potomci nevinih žrtava, boli činjenica da nijedan od počinilaca ovog zlodjela nije kažnjen i nije odgovarao na ovozemaljskom sudu.

Trifko Pejanović, koji svake godine dolazi na pomen, kazao je da na teritoriji grada Trebinja ima još grobnica u kojima se nalaze nedužno ubijeni trebinjski domaćini, naročito u gradskom parku.

"Došlo je vrijeme da se ti grobovi dostojno obilježe", naveo je Pejanović.

Parastosu je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja Petar Vlatković, kao i delegacija Gradskog odbora Socijalističke partije.

zlocin jama pridvorci godisnjica (2)