Kvalitet sezonskog voća i povrća kao i meda na hercegovačkim pijacama je zadovoljavajući, rezultati su istraživanja koje je sprovelo Udruženje građana "Oaza" sa nadležnim republičkim inspektorima.

pijaca

Predsjednik Udruženja koje se bavi zaštitom potrošača Nedjeljka Ilijić novinarima je potvrdila da su se od šest uzoraka meda samo dva pokazala kao upitna, pojašnjavajući da nisu loši za upotrebu, već da je razlog nepravilno korištenje ili skladištenje ovog proizvoda.

Nakon održanog okruglog stola o temi "Kvalitet sezonskog voća i povrća i meda u Hercegovini", Ilijićeva je istakla da su očekivali negativne rezultate na pesticide, ali da je sve u dozvoljenim granicama.

"Ove godine, kao i ranije, iza nas je stalo Ministarstvo trgovine i turizma i Kancelarija za zaštitu potrošača, ali prvi put je jedno udruženje radilo ovakav projekat i to sa republičkim inspektorima", rekla je Ilijićeva, navodeći da opštinski inspektori ne žele saradnju sa Udruženjem.

Među uzetim uzorcima, s namjerom, su i kruška iz Argentine i tikvica iz Turske, ali su rezultati bili dobri.

Ilijićeva je ukazala na neuređenosti pijaca na području istočne Hercegovine, te apelovala da nadležni organi porade na tom problemu.

Što se tiče preporuka za potrošače da li uzimati ove proizvode na pijaci ili prodajnim objektima, Ilijićeva je rekla da nema razlike jer se većina proizvoda nabavlja sa čapljinske tržnice i od lokalnih proizvođača.

Udruženje "Oaza" nastoji da svojim aktivnostima potrošačima ukaže na kvalitet proizvoda, savjetuje i primjedbe prosljeđuje nadležnim organima.

Prošle godine je Udruženje samoinicijativno ispitivalo kvalitet meda u trgovinama, ali kažu da nisu mogli objaviti rezultate jer niko od institucija nije stao iza njih.

"Ipak smo poslali izvještaje svim relevantnim institucijama i Agencija za ispravnost hrane je povukla sporne proizvode iz prodajnih objekata", navela je Ilijićeva.

Pomoćnik ombudsmana za zaštitu potrošača BiH Ljubica Čolović pozdravila je sprovedene aktivnosti Udruženja "Oaza" koji su posao obavili na odgovoran način, ističući da posebno raduje činjenica da su rezultati zadovoljavajući.

"Često potrošači nisu sigurni da li konzumiraju ispravno voće i povrće, jer se tretira pesticidima i nemoguće je da ih nema, ali problem je ako prelaze granice normale, što u ovom slučaju nije zabilježeno", rekla je Čolovićeva.