U srednjoj Muzičkoj školi u Trebinju ove godine izveli su još jednu generaciju maturanata, a za đaka generacije je proglašena Marija Tupanjanin, u klasi profesora Jelene Kovačević.

marija tupanjanin

Kroz školovanje je, kaže, saznala dosta novih stvari, a trudila se da bude što bolji đak na ponos sredini u kojoj živi, roditeljima, ali i kolektivu ustanove koju je pohađala.

Kada je upisivala ovu školu, činilo joj se da će sve biti lako, a predmeti su izgledali kao da će malo da svira i malo da pjeva. U praksi, sve je bilo mnogo kompleksinije, jer, kako god to zvučalo, muzika je veoma specifična i treba je savladati.

Ima mnogo vježbanja, časova i učenja i sve treba savladati na najbolji mogući način, kako bi rezultati bili vidljivi. Ni tokom vikenda, maltene, nema odmora, jer se uvijek treba pripremati za nastupe, ali i tradicionalna ispitivanja pred profesorima, kojih, kao ni u drugim škola, ne manjka.

marija tupanjanin

U sebi je, kaže, uvijek nosila ljubav prema muzici, pa je već sa sedam godina upisala osnovnu muzičku školu. Odlučila se za klavir.

Jedanaest godina je provela u ovoj u školi i mnogo toga se promijenilo - od djevojčice koja sa sedam godina gleda note do izvođenja sada već ozbiljnih kompozicija.

"Put je dug i mukotrpan, ali se isplati", priča nam Marija.

U njenoj porodici niko se profesionalno nije bavio muzikom, ali svi imaju ljubav prema njoj.

Smatra da će uvijek u životu biti vezana za muziku bez obzira šta će upisati.

"Muzika će prvo imati veliki prostor u mom srcu, a onda i u mojoj duši", kaže Marija, koja je učenik III razreda Gimnazije "Jovan Dučić".

Još kao dijete je komponovala i pisala, ali do sada nije bila hrabra da to izvede.

"Možda ću se u budućnosti i time baviti", odgovara nam Marija, kojoj je sada najomiljeniji kompozitor Ludvig van Betoven, dodajući da su klasicizam i romantizam periodi u muzici koji su joj najbliži.