U Trebinju će do kraja godine početi izgradnja stambene zgrade sa 48 stanova za izbjegla i raseljena lica, nakon čega će biti raspušten jedini kolektivni smještaj na području grada u Lastvi, za čijih 15 korisnika će biti trajno riješeno stambeno pitanje.

sastanak izbjeglice trebinje

Gradnja će početi brzo zahvaljujući Gradu Trebinju koji je u rekordnom roku završio svu potrebnu dokumentaciju i obezbijedio lokaciju, građevinsku dozvolu, uradio projektnu dokumentaciju, doveo infrastrukturu do zgrade koja će se nalaziti na atraktivnom mjestu u krugu bivše kasarne "Luka Vukalović" u užem centru grada.

U ostale stambene jedinice biće smještena izbjegla i raseljena lica sa područja grada koja budu zadovoljila kriterijume da ne bi došlo do dupliranja, a ukoliko ne budu popunjeni svi kapaciteti, pravo na privremeno stanovanje i uz minimalnu nadoknadu imaće socijalno ugrožena lica.

Vrijednost projekta je 2,2 miliona KM, a sredstva su obezbijeđena iz projekta osiguranja javnih stambenih rješenja /CEB dva/ i od Vlade Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić rekao je danas da se radovi izvode u okviru projekta CEB dva, koji sprovodi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske.

On je zahvalio gradonačelniku Trebinja Luki Petroviću za razumijevanje i istakao da Grad Trebinje treba da bude primjer ostalim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj kako se u rekordnom roku priprema i obezbjeđuje sva potrebna dokumentacija za jedan veliki i značajan projekat.

Grajić je napomenuo da je Ministarstvo i ranijih godina imalo volju da realizuje ovaj projekat, ali da nisu naišli na razumijevanje kod prethodne gradske administracije.

Petrović je istakao da je Grad Trebinje za pet mjeseci pripremio svu potrebnu dokumentaciju, dodajući da je projektna dokumentacija urađena uz pomoć "Hidroelektrana na Trebišnjici" /HET/.

On je napomenuo da će raspisivanje tenderske dokumentacije uslijediti za šezdesetak dana, a da će već na jesen početi gradnja zgrade.

"Ukoliko tenderom bude postignuta veća cijena gradnje od predviđene, Grad Trebinje će sufinasirati razliku", obećao je Petrović.

Na sastanku predstavnika Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske sa čelnicima Gradske uprave istaknuto je da će se uporedo sa realizacijom ovog projekta raditi na rekonstrukciji i sanaciji Doma penzionera u Trebinju, odnosno da će biti rađena sanacija krova, fasada, te uređenje 30 već postojećih soba.

To je potprojekat projeta CEB dva, a kako je najavljeno, ove godine će biti raspisan tender vrijedan oko milion evra.