Iz sredstva Agrarnog fonda grada Trebinja ove godine biće isplaćeno 30 odsto troškova za električnu energiju udruženjima korisnika voda, koja imaju brojila za električnu energiju, potvrdio je Srni direktor ovog fonda Veselin Dutina.

veselin dutina agrarni fond

On kaže da je nedavno usvojenim pravilnikom za 2017. godinu definisano da pravo na subvenciju ima svako registrovano udruženje korisnika voda na području Trebinja.

Dutina pojašnjava da će na taj način biti prevaziđen dugogodišnji problem, da pojedini natapni sistemi ostaju van funkcije, jer korisnici ne mogu da plaćaju račune za struju koju potroše pumpna postrojenja ili da finansiraju popravke u slučaju kvara na sistemu.

Da bi dobili ova sredstva, predstavnici udruženja treba da podnesu zahtjev za subvenciju i donesu račun u Agrarni fond.

Grad Trebinje i Agrarni fond obezbijedili su i oko 80.000 KM za nabavku tri mini-hladnjače za čuvanje voća i povrća u ruralnim područjima.

Hladnjačama, koje bi sa radom trebalo da počnu krajem jula, gazdovaće Agrarni fond, a biće stacionirane u mjesnim zajednicama Mosko, Lastva i Petrovo polje.

"Prvi put u istoriji grada nabavljaju se hladnjače, koje će biti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Smatramo da ćemo njihovom nabavkom pomoći domaćim poljoprivrednicima ne samo u čuvanju voća i povrća u idealnim uslovima, već i u rješavanju njihovog najvećeg problema – plasmana proizvoda", navodi Dutina.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači moći će da proizvode predaju na čuvanje ili da potpišu ugovor sa Agrarnim fondom za dalji plasman proizvoda.

Zapremina hladnjača biće 90, 60 i 45 metara kubnih, a služiće za čuvanje, odnosno održavanje svježine voća i povrća u idealnim uslovima.

"Temperaturni opseg hladnjača je od nula do četiri stepena Celzijusa, imaju sistem orošavanja, odnosno vlažnost od 93 odsto, što su idealni uslovi za čuvanje voća i povrća. Princip je da prikupljamo poljoprivredne proizvode, čuvamo ih dok se hladnjača ne napuni i potom odvozimo do krajnjeg kupca", objasnio je Dutina.

Agrarni fond će uskoro dobiti na upravljanje i "Hercegovačku kuću", koja će služiti za promociju i prodaju tradicionalnih hercegovačkih proizvoda.

Objekat površine šezdesetak metara kvadratnih biće smješten u centru grada u Dučićevoj ulici.

Dutina kaže da će "Hercegovačka kuća" u toku turističke sezone raditi cijeli dan, tako da će turisti moći da kupuju hercegovačke proizvode i poslije 14.00 časova, kada se pijaca zatvara.

On dodaje da se u realizaciju ovog projekta krenulo zahvaljujući podršci Gradske uprave i gradonačelniku Luki Petroviću.