U okviru akcije „Stop prevarama, do penzije pošteno“ Fond PIO je, na osnovu obimne dokumentacije i činjenica, podnio krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju protiv šest lica koja su u periodu od 2005-2009. godine prevarom ostvarila pravo na invalidsku penziju.

fond pio

Lica V.S. (1970) i P.B.(1962) iz Berkovića, N.S. (1966) iz Bileće, P.Ž.( 1965) i S.V. (1956) iz Trebinja i L.R. (1964) iz Ljubinja podnijela su lažnu medicinsku dokumentaciju pri ocjeni radne sposobnosti čime su oštetili Fond za oko 215 000 KM.

Kako je saopšteno iz Fonda, oni su prilikom podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku penziju priložili falsifikovanu medicinsku dokumentaciju od Regionalnog medicinskog centra "Dr Safet Mujić'' Mostar i Vojnomedicinske akademije Beograd.

Svih šest lica su, radi uvjerljivosti, dostavljali lažnu medicinsku dokumentaciju od jedne zdravstvene ustanove, pri čemu neki i dva-tri otpusna pisma, ili nalaza ljekara za različite periode.

Nakon sumnji u ispravnost dokumentacije i učestalost, u pravilu, istih dijagnoza provjerom utvrđeno je da medicinska dokumentacija nije vjerodostojna, niti je izdata od strane Regionalnog medicinskog centra "Dr Safet Mujić'' Mostar i Vojnomedicinske akademije Beograd.