Prije četiri dana, počela je žetva ozimih žitarica na području Trebinja. Iako su ratari strahovali da će zimski i proljećni mrazevi uništiti žitarice, prinosi se kreću na nivou prosječnih godina.

kombajn zetva

Požnjevene su prve parcele ječma, koji je sa tritikaleom i pšenicom, najzastupljenija žitarica. Ratari kažu da se trebalo nadmudrivati sa zimom i neuobičajenim minusima.

"Ko je saslušao agronome, i ko je prihranio navrijeme, prinos se kreće oko 600 kilograma po dunumu", kaže Srđan Mislin.

Iz gradskog odjeljenja za privredu, saopšteno je da je na području Trebinja, ove godine, pod žitaricama, oko 120 hektara, desetak više u odnosu na prošlu godinu.

Manje nadmorske visine nisu pogodne za žita, pa ih ratari koriste za tzv. odmaranje zemljišta. Rod se uglavnom koristi za ishranu stočnog fonda.

S obzirom na to da se žitarice koriste kao alternativna obrada zemljišta, i prinosi će biti različiti. Kretaće se, prema prvim procjenama, od 300 do 650 kilograma po dunumu.

Iako vlažnost zrna nije stabilizovana, a optimalni rokovi za žetvu ističu, kvalitet je solidan, a stručnjaci kažu da se pšenica može koristiti za ljudsku ishranu.

Kombajnerima je najveći problem usitnjenost parcela. Cijena kombajniranja po jednom dunumu je 40 maraka, a žetva, u Trebinjskom polju, trebalo bi da bude završena do kraja naredne sedmice.