U Domu mladih sinoć su se građani Trebinja mogli upoznati sa tradicijom Vrnjačke Banje i njene okoline u okviru programa "Srbija u Srpskoj - tradicijom, jezikom i kulturom".

srbija u srpskoj

Srpsko udruženje "Ćirilica" posredovalo je u razmjenjivanju tradicionalnih folklornih igara i iskustava u očuvanju ćirilice. Želja organizatora je da se povežu ova dva kraja i kroz ćirilicu, jer je to najtradicionalnije u srpskoj kulturi i narodu.

"Smatramo da sva mladost koji su kulturni radnici moraju biti svjesni da je ćirilica dio naše tradicije i identiteta", rekla je Vesna Andrić, predsjednik Srpskog udruženja "Ćirilica" iz Trebinja.

Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda ima više povjereništava u Srbiji, tako da su i predstavnici povjereništva iz Vrnjačke Banje bili gosti na sinoćnjem programu.

Povjereništvo iz Vrnjačke Banje zajedno sa Udruženjem "Ćirilica" iz Trebinja je dogovorilo ovaj susret i gosti su došli sa željom za daljnju saradnju.

srbija u srpskoj

"Naš znak 'ć' je zajednički i to je izvorni simbol svih naših Udruženja", rekao je Ljubinko Stojanović, predsjednik Skupštine Udruženja ćirilice "Dobrica Erić".

Ovo udruženje je uzelo ime po jednom od najvećih srpskih pjesnika koji lijepo piše o Srbiji, pravoslavlju, tradiciji.

Ovo udruženje u Beogradu ima dosta uspjeha. Uspjeli su da izdejstvuju da se ćirilica koristi na javnim mjestima, da logo firme bude na ćirilici.

U programu su učestvovali: KUD "Jelek" iz Vrnjačke Banje, Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ - Beograd, Udruženje građana „Novoselac“ - Novo Selo, GKUD „Alat Svislajon“ – Trebinje.

srbija u srpskoj