Vlada Republike Srpske donijela je Rješenje o davanju saglasnosti na zaključenje Memoranduma o saradnji na realizaciji projekta Hidroelektrane /HE/ "Buk Bijela", između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije "Čajna nešenel aero-tehnolodži internešenel endžiniring korporejšn" /China National Aero-Technology International Engineering Corporation/.

Za zaključivanje Memoranduma ovlašćuje se ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

HE "Buk Bijela", instalisane snage 93,52 megavata, za čiju je izgradnju i korišćenje potpisan Ugovor o dodjeli koncesije, nalazi se u gornjem toku rijeke Drine i udaljena je oko 11,6 kilometara uzvodno od novog mosta u Foči.

Vlada Republike Srpske ranije je donijela rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje HE "Buk Bijela" na rijeci Drini preduzeću "Elektroprivreda Republike Srpske" i "Hidroelektranama na Drini" iz Višegrada.

Koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, a vrijednost investicije je 382.407.793 KM.

HE "Buk Bijela" biće građena na području opštine Foča, a sa stanovišta veličine akumulacije, instalisane snage i prosječne proizvodnje biće najveća elektrana na rijeci Drini.

Procijenjena ukupna godišnja proizvodnja HE "Buk Bijela" je 332,3 gigavat-časova električne energije, dok je instalisani protok 350 metara kubnih vode u sekundi.

Kada ovaj objekat bude izgrađen to će znatno poboljšati energetski bilans Republike Srpske i dati dodatnu snagu proizvodnim kapacitetima "Elektroprivrede Republike Srpske".