Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povjerio je Ani Brnabić mandat za sastav nove vlade.

ana brnabic

Vučić je rekao da nije bilo lako donijeti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rješenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povjrerenja građana na izborima, imati značajniju uglogu u vladi.

Budući premijer mora obezbijediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme.

Kako je rekao, Brnabić ga je obavijestila da može da obezbijedi većinu psolanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže.

Vučić je istakao da je Brnabić vrijedna, da posjeduje stručne i lične kvalitete, da je uvjeren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju.

Predsjednik je objasnio da je odluku o prijedlogu kandidata za sastavljanje nove vlade donio na osnovu Člana 112, stav 1, tačka 127, stav 1 Ustava Republike Srbije, poslije saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

„Nije bilo lako doneti odluku i doneo sam je u skladu sa interesima Republike Sbrije, ciljevima proklamovanim, sa idejom da radom i energijom nastavimo da donosimo dobre rezultate, kako za našu zemlju tako i građane", rekao je on.

Vučić je izrazio uvjerenje da je u narednom periodu važno obezbijediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama.

„Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zasluzuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji", kazao je srpski predsjednik.

Pred Srbijom je, kako je dodao Vučić, dalje jačanje fiskalne stabilnosti, odnosno da je neophodno da se sačuva puna disciplina u trošenju novca, ali i da građani više osjete do sada postignute rezultate i uspjehe.

"Došlo je vreme, posle teških reformi koje su donele veoma dobre rezultate, da građani Srbije bolje i više osete napredak koji smo ostvarili, a koji će na najbolji način osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti i podsjetio da je prije pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

"Još nismo zadovoljni i cilj nam je da spustimo tu stopu ispod deset odsto", rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da je neophodno završiti objekte javne namjene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata.

"Siguran sam i da je u drugim oblastima, poput zdravstva, neophodno mnogo toga da se uradi", rekao je Vučić.

On je naglasio da je neophodno da se obezbijedi i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i da se mijenja kako se to kome dopadne.

"Zato je Srbija obezbedila poštovanje sa svih strana sveta i zato ljudi mogu da očekuju bolji život nego što su imali do danas", rekao je Vučić.