Više od 2.000 građana Gornjeg Zasada i Mostaća da bi došlo do svojih kuća mora da kruži i po nekoliko kilometara, jer je glavni put do ovih naselja već duže od sedam dana zatvoren zbog izvođenja radova na stambenom kompleksu u neposrednoj blizini školskog centra.

radovi zasad

Stanovnici ovih naselja ne kriju svoje nezadovoljstvo, jer svakodnevno moraju da kruže neuslovnim putevima kroz Trebinjsko polje, ispod vinograda Agrofina, ili da svojim vozilima prelaze preko privatne imovine ispod crkve Sabora svih svetih u Zasadu.

Do njih, kažu u razgovoru za TrebinjeLive.info, ne može da dođe ni vozilo Službe hitne medicinske pomoći, a ugroženi su i malobrojni mještani u selima Trebinjskih brda. Navode da ako nekome pozli, dok hitna pomoć napravi krug porodica ga može tri puta prežaliti.

"Ovo je klasični bezobrazluk. Šta oni više rade? Rekli su nam do 13. juna, evo sada kažu neće još za četiri dana", navode ogorčeni Zasađani, ističući da će ukoliko se hitno ne riješi ovaj problem biti spremni i da se pojedinačno organizuju i blokiraju saobraćaj na Glavnoj ulici.

Navode da je investitor stambene zgrade, angažujući izvođača radova, prekopao cijelu ulicu, pa do svojih kuća uz najveći mogući oprez jedva dolaze i pješaci, dok žene sa kolicima bez pomoći sa strane ne mogu da napuste ovo naselje.

Izrevoltirani su jer su im u Gradskoj upravi saopštili da, nažalost, ne mogu ništa da urade, jer je firmi koja je investitor izdata dozvola i neophodni lokacijski uslovi još krajem 2015. godine, kada je na vlasti bila administracija predvođena Slavkom Vučurevićem.

"Mi smo pisali i peticiju jer se bojimo da nije dobro urađen ni upojni bunar u koji će se regulisati kišna kanalizacija. U ovome se gradu svašta naopako može raditi samo ako ste član neke partije. Evo, ovaj investitor je u SDS-u i za vrijeme vlasti njegove partije u ovom gradu je dobio dozvolu, a saznali smo i da je predsjednik ekonomskog savjeta te partije. Takvim je sve dozvoljeno", navode Zasađani, dodajući da u ovom naselju žive i pojedini savjetnici koji rade u Sarajevu, ali da, kao što to inače znaju, ovoga puta nisu reagovali.

Zbog radova na tom stambenom objektu nisu imali ni vode prije dva dana. Kažu, to nije problem jer je bilo najavljeno, ali blokada puta od sedam dana prevršila je sve mjere.

put zasad polje Jedan od alternativnih puteva

U nadležnom gradskom Odjeljenju za prostorno planiranje potvrđeno je za TrebinjeLive.info da investitor ima sve neophodne dozvole, ali napominju da mu ih oni nisu izdali, već prethodna garnitura, te da iz tog razloga sada ispašta hiljade građana.

"Oni su imali dozvolu da završe do 13. juna, ali su tražili da se to produži do 19. juna. U ovom trenutku nama su ruke vezane", navode u prostornom uređenju, dodajući da sve čine da zaštite građane.

Izlazili su na teren, sagledali situaciju i samo konstatovali da je učinjeno više propusta prilikom izdavanja neophodnih dozvola, ali da, takve-kakve su one su legalne i legitimne pa nemaju mehanizam da ospore izvođenje radova, jer bi ih u suprotnom tužio investitor objekta.

Na lice mjesta su izlazile i nadležne inspekcije i nakon provjere neophodne dokumentacije utvrdile da za njih tu nema posla.

"Stambeno-poslovni objekat u Zasadu, u ulici Vožda Karađorđa, izgrađuje investitor 'Ajat d.o.o.'. Radovi na objektu se izvode u skladu sa revidovanom projektnom dokumentacijom i odobrenjem za građenje izdatim od nadležnog Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja. Nadležni urbanističko-građevinski inspektori su upoznati sa gradnjom ovoga objekta i isti se uredno kontroliše", kratko su poručili u Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije.

Zasađani navode da znaju da su investitoru izdate neophodne dozvole, ali pozivaju aktuelnu gradsku vlast da preispita i sankcioniše one koji su izdali dozvole zbog kojih ispašta više hiljada građana.

"Nije valjda u ovom gradu važniji jedan partijski čovjek nego nas nekoliko hiljada. Pojasnili su nam ljudi u opštini da ne mogu ništa, ali mi smo tražili da kazne one koji su postupili neodgovorno i prekršili pravila službe", ističu stanovnici ovog mjesta.

S druge strane, od izvođača radova, koje je angažovao investitor, nezvanično nam je potvrđeno da su se radovi odužili zbog složenosti terena, te da se nadaju da će cijeli problem biti riješen u narednih nekoliko dana.

To isto saopšteno je i predsjedniku Mjesne zajednice Zasad Slavenku Lakiću, koji kaže da svakodnevno obilazi radove. On dodaje da su prije dva dana stavili u funkciju put pored crkve u naselju, kako on i njegove komšije ne bi morale da kruže kroz Trebinjsko polje.

Svjestan je, navodi, da je ovo veliki problem i da se pod hitno mora rješavati i cijeli prostor vratiti u prvobitno stanje, ali napominje da su on i savjet Mjesne zajednice nemoćni da bilo šta urade, jer investitor posjeduje sve dozvole izdate od strane prethodne gradske vlasti.