Agenciji za zaštitu podataka BiH, čije je sjedište u Sarajevu, zasmetalo je što je grad Trebinje među prvima u Republici Srpskoj, ali i u BiH počeo sa upoznavanjem socijalne situacije građana, tako što su Trebinjci na osnovu svog pristanka popunjavali upitnik i u njemu dobrovoljno isticali podatke neophodne za stvaranje cjelokupne socijalne slike u gradu.

trebinje grad

Tako je, tvrde u ovoj agenciji, a prenose sarajevski mediji, zaprimila prijavu da se po trebinjskim mjesnim zajednicama, navodno, popisuju domaćinstva. Iz Agencije su zatražili pojašanjenja od Grada Trebinja, odakle im je u odgovoru kazano da je cilj prepoznavanje potreba građana Trebinja i da u upitniku obrađuju podatke na osnovu saglasnosti ispitanika.

Da bi se utvrdila istina, sarajevska agencija ima namjeru da izvrši inspekcijsku provjeru u Trebinju, kaže njen direktor Petar Kovačević, iskoristivši priliku i da se "Faktoru" požali da bi rado izašli na teren ali da nemaju nijedan automobil.

Predstavnici mjesnih zajednica sa područja Trebinja dostavljali su upitnike građanima od 5. maja, u kome su se navodili osnovni podaci kako bi se mogla utvrditi socijalna slika u gradu, što do sada nikada nije rađeno.

Trebinjci za ovu akciju imaju samo riječi hvale, jer će se, kažu, napokon znati u kojoj porodici niko ne radi, a u kojoj po nekoliko članova radi u javnim preduzećima i ustanovama.

Ulazak u svaku trebinjsku porodicu najavio je i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović još tokom izborne kampanje, ističući da će se na taj način saznati najtačnija slika o socijalnoj situaciji u gradu, jer je, kako je rekao, cilj da iz svake porodice do kraja njegovog mandata radi bar po jedan član.