Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja regiona koja je usvojila standarde za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanje hrane proizvedene bez GMO, kao i standard za kontrolu genetski nemodifikovane proizvodnje zasnovane na riziku.

gmo free

Agencija za sigurnost hrane BiH je u aprilu 2017. godine službeno objavila standarde u obliku smjernica o označavanju i kontroli prehrambenih proizvoda bez GMO.

S tim u vezi, njemački GIZ i Agencija za sigurnost hrane u BiH, u saradnji sa Vanjskotrgoviniskom komorom BiH, organizuju „Inicijalnu konferenciju o novousvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH“, koja će se održati 13. juna 2017. godine u Sarajevu.

Razvoj regionalno usklađenih standarda za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda za zemlje dunavske regije je dogovoren između ministarstava poljoprivrede iz 14 zemalja regiona u okviru Dunav Soja deklaracije koju su potpisala i resorna ministarstava u BiH.

Ovaj razvojni proces koji je uključivao pregled nacrta standarda od relevantnih institucija u BiH na državnom nivou, podržan je od GIZ projekta “GMO-free kvalitetna soja iz Dunavske regije”.