Filmska ekipa serije "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina" uskoro će stići u Trebinje, gdje će snimati kadrove u okviru jednog od najvećih projekata Radio-televizije Srbije.

nemanjici serija trebinje

Očekuje se da filmska ekipa dođe u Trebinje odmah po izboru statista na kastingu, koji je zakazan za 16. jun u prostorijama Akademije likovnih umjetnosti u 17.30 sati.

"Za statiste tražimo sve starosne dobi, a najviše nam treba mladih od 15 do 25 godina", rekao je Slavo Vulatović, u ime producentske kuće "Sine planet" iz Beograda.

U seriji o nemanjičkoj Srbiji, koja se snima po scenariju Gorana Mihića, a u režiji Marka Marinkovića, biće angažovano 2.700 statista.

Snimanje je planirano na čak 200 lokacija, među kojima je i Trebinje.

U seriji će igrati 218 glumaca, a Stefana Prvovenčanog tumači Vojin Ćetković.

Osim Ćetkovića, u seriji glume i Mladen Nelević, Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Goran Sultanović i drugi.

Serija će podsjetiti na događaje iz nacionalne istorije i najaviti veliki jubilej, 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Serija o Nemanjićima predstaviće 200 godina dinastije, period od rođenja velikog župana do smrti Uroša Nejakog, kao i borbe velikih sila za teritoriju Balkana, unutrašnje sukobe, sticanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, vojne uspjehe i krvave borbe.

Početak emitovanja očekuje se krajem ove godine, u kojoj se obilježava osam vijekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

U Trebinju je sniman i novi film Emira Kusturice "Na mliječnom putu", kao i serija "Ranjeni orao".